Действия по климата

Помислете, преди да седнете зад волана

Ходенето пеш е от полза не само за вас, а и за околната среда. Въпреки това на всички нас се налага да използваме транспорт, за да отидем на работа, на почивка или на посещение при роднини или приятели. Ето защо е важно да избираме така, че да помогнем за спестяване на емисии на CO2.

На транспорта се дължат около една четвърт от всички емисии на парникови газове в ЕС. А знаете ли, че повече от половината емисии на CO2 на домакинствата в ЕС се дължат на придвижването на хората с кола до работа или със самолет до мястото на тяхната почивка?

Избирайте разумно

  • Оставете автомобила си у дома. При изгарянето на всеки литър гориво се отделят над 2 кг CO2. Това означава, че при изгаряне на пълен резервоар гориво средностатическият автомобил отделя повече от 100 кг CO2 в атмосферата!
  • Велосипедът, общественият транспорт и услугите за споделяне на автомобили са добри алтернативи за придвижване из града. И разбира се, най-екологичният вид транспорт е ходенето пеша!
  • Вземете влака. Когато човек пътува сам в автомобил, той произвежда 3 пъти повече емисии на CO2 на километър, отколкото ако пътува с влак.
  • Проучете алтернативите на пътуването със самолет. Самолетните полети са най-бързо нарастващият източник на емисии на CO2 от транспорта. Помислете дали да не вземете влака, ако пътувате само на няколкостотин километра или по-малко.

Ако все пак се налага да пътувате с автомобил...

  • Начинът, по който шофирате, оказва голямо влияние върху това колко гориво изразходва вашият автомобил и колко CO2 отделя. Два лесни начина да намалите разхода си на гориво са да избягвате ненужното ускоряване и внезапното спиране и да поддържате гумите си добре напомпени.
  • Свалете багажника от покрива, ако не го използвате. Празният багажник на покрива увеличава разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 10% поради аеродинамичното съпротивление.
  • Купувате си нова кола? Изберете икономичен автомобил. Всички производители трябва да информират за емисиите на CO2 и потреблението на гориво на своите автомобили в търговските салони и рекламите в ЕС.

Екологично пътуване

  • Помислете как да компенсирате емисиите на CO2от вашето пътуване. Много туристически фирми и други организации изчисляват въглеродния ви отпечатък и инвестират съответната сума в енергия от възобновяеми източници или проекти за опазване на околната среда.
  • Опитайте и екотуризма! Разгледайте например каталога на заведенията за настаняване, получили маркировката на ЕС.