Éghajlat-politika
Citizen support for climate action

Az éghajlat-politika támogatottsága a lakosság körében

Az európaiak aggódnak az éghajlatváltozás miatt, és támogatják az egységes uniós fellépést – ez derül ki az Európai Bizottság nemrég készített Eurobarométer felméréséből.

A felmérés fő megállapításai

  • A felmérésben részt vevők 91%-a szerint az éghajlatváltozás súlyos probléma: 69%-uk szerint „rendkívül súlyos”, 22%-uk szerint pedig „meglehetősen súlyos” problémáról van szó.
  • Szinte az összes válaszadó (93%) egyetért abban, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem csak akkor lesz eredményes, ha a Földön minden ország összefog és együttesen lép fel.
  • Az európaiak elsöprő hányada (92%) támogatja az energiahatékonyság javítására irányuló nemzeti intézkedéseket, és szintén túlnyomó többségük (91%) tartja fontosnak, hogy a tagállamok a 2030-ig tartó időszakban növeljék a megújuló energiaforrások arányát.

Gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés

Az uniós polgárok 81%-a – és mindegyik tagországban a lakosság jelentős többsége – osztja azt a véleményt, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a hatékonyabb energiafelhasználás ösztönözheti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.

A lakosság az éghajlat védelméért

A válaszadók 93%-a már részt vállalt valamilyen módon az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, például az általa termelt hulladék újrahasznosítása és mennyiségének csökkentése (74%), valamint az eldobható árucikkek – például a bevásárlózacskók és a csomagolóanyagok – használatának visszaszorítása (57%) révén.

A teljes jelentés

Az egyes országokra vonatkozó információk

Hogyan vélekednek az emberek az éghajlatváltozásról és az azzal kapcsolatos teendőkről az Európai Gazdasági Térség országaiban?

Ausztria nemzeti lobogója Ausztria Görögország nemzeti lobogója Görögország
Belgium nemzeti lobogója Belgium Magyarország nemzeti lobogója Magyarország Lengyelország nemzeti lobogója Lengyelország
Bulgária nemzeti lobogója Bulgária Portugália nemzeti lobogója Portugália
Horvátország nemzeti lobogója Horvátország Írország nemzeti lobogója Írország Románia nemzeti lobogója Románia
Ciprus nemzeti lobogója Ciprus Olaszország nemzeti lobogója Olaszország Szlovákia nemzeti lobogója Szlovákia
A Cseh Köztársaság nemzeti lobogója Cseh Köztársaság Lettország nemzeti lobogója Lettország Szlovénia nemzeti lobogója Szlovénia
Dánia nemzeti lobogója Dánia Spanyolország nemzeti lobogója Spanyolország
Észtország nemzeti lobogója Észtország Litvánia nemzeti lobogója Litvánia Svédország nemzeti lobogója Svédország
Finnország nemzeti lobogója Finnország Luxemburg nemzeti lobogója Luxemburg Az Egyesült Királyság nemzeti lobogója Egyesült Királyság
Franciaország nemzeti lobogója Franciaország Málta nemzeti lobogója Málta
Németország nemzeti lobogója Németország Hollandia nemzeti lobogója Hollandia
Documentation
A keresett információ az alábbi nyelv(ek)en olvasható:English (en)