Prevenirea schimbărilor climatice periculoase este o prioritate esențială pentru Uniunea Europeană. Europa depune eforturi susținute pentru a-și reduce substanțial emisiile de gaze cu efect de seră și încurajează totodată și alte națiuni și regiuni să facă același lucru.
Până în 2050, UE urmărește să își reducă emisiile în mod semnificativ, cu 80-95 % față de nivelul din 1990. Această reducere s-ar încadra în eforturile pe care trebuie să le depună întregul grup al țărilor dezvoltate.
Trecerea la o economie foarte eficientă din punct de vedere energetic, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, va stimula economia, va crea locuri de muncă și va consolida competitivitatea Europei.
Pentru a-și îndeplini obiectivele, UE ia măsuri legislative și de sprijin financiar.
Comisia Europeană a adoptat o strategie europeană de adaptare și dorește ca toate statele membre să adopte, până în 2017, planuri naționale pentru a face față efectelor inevitabile ale schimbărilor climatice. O parte au adoptat deja strategii de adaptare.
Acestea includ măsuri precum:
Încălzirea globală trebuie să fie limitată la sub 2°C față de temperatura medie din perioada preindustrială pentru a se evita apariția unor consecințe extrem de grave și posibil a unor schimbări catastrofale, la scară mondială, ale mediului.
Aproape toate țările din lume au aderat la acest obiectiv în 1992, cu ocazia Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC).
Pentru aceasta, omenirea trebuie să pună stop creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020 și să le micșoreze cu 60 % până în 2050 față de nivelul din 2010.
Cele mai recente dovezi științifice sugerează că, dacă nu se iau măsuri pentru reducerea emisiilor la nivel mondial sau dacă măsurile respective sunt insuficiente, până la sfârșitul secolului, încălzirea globală ar putea depăși pragul de 2°C și ar putea ajunge chiar la 5°C.
UE a semnat noul acord global privind schimbările climatice , asupra căruia statele au convenit în 2015 și care urmează să fie pus în aplicare începând din 2020.
În același timp, UE s-a angajat în a doua fază a Protocolului de la Kyoto, care acoperă perioada 2013-2020.
În calitatea sa de prim donator de ajutor pentru dezvoltare, UE acordă și în acest domeniu fonduri importante pentru combaterea și adaptarea la schimbările climatice.