Skip to main content
Climate Action

Razmislite prije nego što sjednete u automobil

Razmislite prije nego što sjednete u automobil

Hodanje nije pozitivno samo za vas, nego pomaže i okolišu. Međutim, svi se moramo služiti prijevozom – na putu na posao, pri posjeti obitelji ili prijateljima, na putovanjima – te je stoga pravilan odabir prijevoza važan kako bi se smanjile emisije CO2.

Prijevoz je uzrok približno četvrtine svih emisija stakleničkih plinova u EU-u. Jeste li znali da više od polovine emisija CO2 iz kućanstava EU-a potječe od aktivnosti prijevoza ljudi, kao što su vožnja automobilom na posao ili let do odredišta za odmor?

Odaberite razborito

mobility_01_en.gif
  • Ostavite automobil kod kuće. Sagorijevanjem jedne litre goriva u motoru automobila ispusti se više od 2 kg CO2. To znači da se sagorijevanjem sadržaja punog spremnika prosječnog automobila u atmosferu ispusti više od 100 kg CO2!
  • Vožnja biciklom, javni prijevoz te zajednička vožnja i korištenje automobilom dobri su alternativni načini za mobilnost. Hodanje je, naravno, najčišći način prijevoza.
  • Vozite se vlakom. Ako osoba putuje sama automobilom, ona proizvede tri puta više emisija CO2 po kilometru nego da je putovala vlakom.
  • Istražite alternative letenju. Letenje je najbrže rastući izvor emisija CO2 iz prijevoza. Razmislite o vožnji vlakom ako putujete samo nekoliko stotina kilometara ili manje.

Ako morate voziti...

mobility_02_en.gif
  • Način na koji vozite uvelike utječe na količinu goriva koje vaš automobil potroši te na količinu emisija CO2. Jednostavni načini za povećanje učinkovitosti potrošnje goriva su izbjegavanje nepotrebnog kočenja i ubrzavanja i održavanje dobro napuhanih guma.
  • Uklonite krovni nosač ako nije u upotrebi. Prazan krovni nosač dovodi zbog aerodinamičkog otpora do povećanja potrošnje goriva i emisija CO2 do 10 %.
  • Kupujete novi automobil? Odaberite automobil s ekonomičnom potrošnjom goriva. Svi proizvođači automobila moraju u salonima automobila i u oglasima u EU-u istaknuti emisije CO2 i potrošnju goriva svojih vozila.

Zelena putovanja

mobility_03_en.gif
  • Razmislite o „nadoknadi” emisija CO2svojeg putovanja. Mnoge putničke agencije i druge organizacije izračunat će vam otisak emisija i uložiti odgovarajući iznos u, primjerice, energiju iz obnovljivih izvora ili projekt u području okoliša.
  • Zašto ne isprobate ekoturizam? Možete pretražiti katalog turističkog smještaja sa znakom za okoliš EU-a.