Éghajlat-politika

Az éghajlat-politika hozadékai

 
 

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, környezetkímélő társadalom és gazdaság létrehozása nem csupán nagy kihívás, de hatalmas lehetőség is. A szükséges technológiák jó rész már létezik. A valódi kihívás abban rejlik, hogy miképpen használjuk helyesen őket.

Főbb hozadékok:

 • új „zöld” munkahelyek
 • nagyobb versenyképesség
 • gazdasági növekedés
 • tisztább levegő és hatékonyabb városi közlekedési rendszerek
 • új technológiák, pl. elektromos vagy tölthető hibrid elektromos autók, intelligens fűtő-, illetve hűtőrendszerrel működő energiatakarékos házak vagy irodák
 • az energia és más erőforrások zavartalan utánpótlása, az importtól való függés csökkenése

Tanulmányok szerint mindez megvalósítható és megfizethető. Az éghajlatváltozás sokkal magasabb költségeket fog róni a gazdaságra és a társadalomra, mint az éghajlatváltozás ellen idejekorán indított küzdelem.

Több zöld munkahely és alacsonyabb költségek

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalomba és gazdaságba való beruházás 2020-ig 1,5 millió munkahelyet teremthet.

Az EU zöld gazdasága valószínűleg jelentős mértékben növekedni fog. A környezetszennyezés megfékezése, a hulladék összegyűjtése és kezelése, a megújuló energia és az újrahasznosítás stb. területén tevékenykedő vállalatok már most több mint 4 millió munkavállalónak biztosítanak megélhetést.

 • Ha elérjük azt a célt, hogy a megújuló energia aránya a teljes energiafogyasztáson belül 20%-ra növekedjen, ez további 400 ezer új munkahelyet jelentene.
 • Az épületfelújítási munkálatok nagy lehetőséget jelentenek az építőipar számára.
 • A hulladékgazdálkodással kapcsolatos uniós jogszabályok teljes végrehajtásával 2020-ig évente 72 milliárd eurót takaríthatunk meg és több mint 400 ezer munkahelyet hozhatunk létre.
 • A források hatékonyabb felhasználásával a vállalatok pénzt takaríthatnak meg és munkahelyeket teremthetnek; az erőforrás-termelékenység egy százalékpontos növekedése évente akár 23 milliárd eurós megtakarítást és 150 ezer új munkahelyet jelenthet.
 • A hatékonyabb ipari folyamatok csökkentik az energiaigényes iparágak költségeit, javítják versenyképességüket és lehetővé teszik, hogy szén-dioxid-kibocsátásukat 2050-ig több mint 80%-kal csökkentsék.
 • Az uniós környezeti áruk és szolgáltatások értéke – amely jelenleg évi több mint 1000 milliárd euróra tehető és amely a globális piac kb. egyharmadát teszi ki – 2020-ra várhatóan megduplázódik.
Több zöld munkahely

Tisztább közlekedés

Az EU célul tűzte ki, hogy 2050-re az 1990-es szinthez képest 60%-kal csökkenti a közlekedésből származó kibocsátást .

Uniós jogszabályok kötelezik az autógyártókat arra, hogy hatékonyabb járműveket állítsanak elő új motorok, anyagok és tervezési eljárások révén.

Az EU tagállamainak hatékonyabbá és fenntarthatóbbá kell tenniük közlekedési és járművásárlási rendszereiket.

Mindezeknek köszönhetően:

 • Európa útjain 2020-ra több elektromos vagy tölthető hibrid elektromos autó fog közlekedni, és a nyilvánosság számára hozzáférhető töltőállomások száma ennek megfelelően növekedni fog (várhatóan 10 autóra egy állomás fog jutni).
 • A közlekedési rendszerek hatékonyabbá válnak, pl. a buszok alternatív tüzelőanyaggal működnek majd.

Az EU leginkább az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, a levegőszennyezést, a zajszintet és a közlekedési dugók számát kívánja csökkenteni. Ennek eredményeképpen jelentős mértékű egészségügyi költségeket is meg fog takarítani, illetve kevesebb intézkedést kell majd foganatosítani a környezetszennyezés visszaszorítása terén. Csökken továbbá a kőolajimport és javul az EU energiaellátásának biztonsága.

Európa a világ élvonalába tartozik a közlekedési rendszerek hatékonysága szempontjából. Használja ki őket! © Európai Bizottság

Európában működnek a világ leghatékonyabb közlekedési rendszerei.

Intelligens épületek és energiarendszerek

Az épületek energiateljesítménye számottevően javul:

 • 2020 végére az Unióban csak olyan épületeket lehet majd építeni, amelyek energiaigénye nulla.
 • A régi épületeket átalakítják: az EU kormányai elkötelezték magukat az épületek költséghatékony, mélyreható felújításának támogatása mellett.
 • A kor legkorszerűbb technológiájával épült otthonok nemcsak energiatakarékosak, hanem termelnek is energiát.
 • Az intelligens energiamérők (fogyasztásmérők ) valós idejű információkat nyújtanak az energiafelhasználásról és annak költségeiről, és ezeket az adatokat automatikusan továbbítják az energiaszolgáltatónak. 2020-ra várhatóan az európai fogyasztók kb. 72%-a fog intelligens villamosenergia-mérőt használni, míg ez az arányszám az intelligens gázmérők tekintetében 40% lesz.
Ökoház vezérlőpultja © Európai Bizottság

A vezérlőpult jelzi, hogy a háztartási eszközök mennyi energiát fogyasztanak.

Az energia és a többi erőforrás zavartalan utánpótlása

Az energiát a felhasználás helyéhez közelebb, fosszilis energiahordozók helyett elsősorban megújuló energiaforrásokból fogják kitermelni. Ez – az energiahatékony termékekkel és eljárásokkal elért, egyre nagyobb mértékű energiamegtakarítással együtt – oda vezet, hogy az EU 2050-re felére fogja csökkenteni a kőolaj- és földgázimportját.

Ez azt jelenti, hogy az EU:

 • csökkenteni fogja a kőolaj- és földgázimporttól való függését, és így javítani fogja az energiabiztonságot ,
 • kevésbé lesz kiszolgáltatva a növekvő olajáraknak,
 • a 2011 és 2050 közötti időszakban a tüzelőanyag-behozatal költségeit évente kb. 175–320 milliárd euróval (vagy 2050-re 330 milliárd euróval) csökkenti.

Az európai gazdaság nagymértékben függ a nyersanyag-behozataltól. Sok nyersanyagkészlet kifogyóban van. Az újrahasznosítás csökkentheti a nyersanyagok iránti szükségletet, és kulcsfontosságú szerepet játszik már most a környezetünk védelmében, az innováció ösztönzésében és a gazdaság fellendítésében.

Az újrahasznosítás csökkentheti a nyersanyagok iránti szükségletet, amelyek amúgy is szűkösen állnak rendelkezésre. © Európai Bizottság

Az újrahasznosítás csökkentheti a nyersanyagok iránti szükségletet, amelyek amúgy is szűkösen állnak rendelkezésre.

Alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom

Érdekli, hogy miképpen lehetne létrehozni alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalmat, és hogyan járulhat hozzá Ön is személyesen?