Navigation path

Kezdőlap Kapcsolat Honlaptérkép

A polgári kezdeményezésről

Kezdeményezés keresése

Kezdeményezés szervezése

További információk

 • RSS
Felelősségi nyilatkozat: Az oldal tartalmáért kizárólag a polgári kezdeményezés szervezői felelősek. A szövegek kizárólag a szerzőik nézeteit tükrözik, és semmiképpen sem lehet azokat úgy tekinteni, mintha az Európai Bizottság nézeteit fejeznék ki. A Bizottság nem vonható felelősségre az oldalon található információk semminemű felhasználásáért.
Cím: Intézkedések az éghajlatváltozási vészhelyzet ellen
Jelenlegi státus: A gyűjtés folyamatban van
Határidő: 23/09/2020
Bizottsági nyilvántartási szám: ECI(2019)000015
A nyilvántartásba vétel időpontja: 23/09/2019
A fordítás közzétételének dátuma: 27/09/2019
Támogatom
Nyilvántartásba vétel nyelve: EN / További választható nyelvek: BG CS DA DE EL EN ES ET FI FR GA HR HU IT LT LV MT NL PL PT RO SK SL SV
A Bizottság határozata a javasolt polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről: A BIZOTTSÁG HATÁROZATA
Tárgy: Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy erősítse meg az éghajlatváltozási vészhelyzet elleni intézkedéseket, szem előtt tartva az 1,5° C fokos felmelegedési határértéket. Ez azt jelenti, hogy ambiciózusabb éghajlat-politikai célokra és több pénzügyi támogatásra van szükség az éghajlat-politikai intézkedésekhez.
Fő célok: Az EU-nak hozzá kell igazítania a Párizsi Megállapodás szerinti nemzetileg meghatározott hozzájárulásait az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2030-ig 80%-kal történő csökkentése és 2035-ig a nulla nettó kibocsátás elérése érdekében, az európai éghajlatvédelmi jogszabályokat pedig ennek megfelelően ki kell igazítania. Meg kell valósítani a szén-dioxid-kibocsátás határokon történő kiigazításának uniós mechanizmusát. Nem szabad aláírni szabadkereskedelmi megállapodásokat az olyan partnerországokkal, amelyek az 1,5° C fokos felmelegedési határértékkel nem összeegyeztethető pályát követnek az éghajlat-politikai intézkedéseket nyomon követő elemzés (Climate Action Tracker) szerint. Az EU-nak az éghajlatváltozás hatásait bemutató, ingyenes oktatási anyagokat kell biztosítania az összes tagállam tanterveihez.
A Szerződések azon rendelkezései, amelyek a szervezők megítélése szerint összefüggnek a javasolt intézkedéssel: Az EUMSZ 3., 11., 165., 166., 173. és 191. és azt követő cikkei
Szervezők / a polgári bizottság tagjai:
 • Képviselő: Thomas EITZENBERGER - eci@fridaysforfuture.org
 • Helyettes: Astrid Cecilie BUDOLFSEN - astrid@budolfsen.dk
 • További tagok: Guilhem HEULINE, Frederica GASBARRO, Janina ŚWIERZEWSKA, Alejandro MARTÍNEZ MARTINEZ, Ole MÜLLER
Melléklet: További választható nyelvek: EN
Jogszabálytervezet:
Támogatási és finanszírozási források:

A kezdeményezés útja

 1. Nyilvántartásba véve
  23/09/2019
 2. A gyűjtés folyamatban van
 3. A gyűjtés lezárult
 4. Benyújtás megtörtént
 5. Megválaszolva