Navigation path

Kezdőlap Kapcsolat Honlaptérkép

A polgári kezdeményezésről

Kezdeményezés keresése

Kezdeményezés szervezése

További információk

 • RSS
Felelősségi nyilatkozat: Az oldal tartalmáért kizárólag a polgári kezdeményezés szervezői felelősek. A szövegek kizárólag a szerzőik nézeteit tükrözik, és semmiképpen sem lehet azokat úgy tekinteni, mintha az Európai Bizottság nézeteit fejeznék ki. A Bizottság nem vonható felelősségre az oldalon található információk semminemű felhasználásáért.
Cím: Szén-dioxid-árazás az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében
Jelenlegi státus: A gyűjtés folyamatban van
Határidő: 22/07/2020
Bizottsági nyilvántartási szám: ECI(2019)000011
A nyilvántartásba vétel időpontja: 22/07/2019
A fordítás közzétételének dátuma: 22/07/2019
Támogatom
Nyilvántartásba vétel nyelve: EN / További választható nyelvek: BG CS DA DE EL EN ES ET FI FR GA HR HU IT LT LV MT NL PL PT RO SK SL SV
A Bizottság határozata a javasolt polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről: A BIZOTTSÁG HATÁROZATA
Tárgy: Arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot olyan uniós jogszabályra, amely a globális felmelegedés elleni küzdelem és a hőmérséklet-emelkedés 1,5 °C-ra történő korlátozása érdekében visszafogja a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, valamint ösztönzi az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrások felhasználását.
Fő célok: Javaslatunk minimális árat vezetne be a CO2-kibocsátásra, amely 2020-tól CO2 tonnánként 50 EUR-ról indulna, és 2025-re elérné a tonnánként 100 EUR-t. A javaslat ugyanakkor megszüntetné a kibocsátási egységek uniós szennyezők közötti térítésmentes kiosztását, és határokon történő kiigazítást célzó mechanizmust vezetne be a harmadik országokból származó behozatalra oly módon, hogy az ellentételezze a CO2-kibocsátás exportáló országon belüli alacsonyabb árazását. A szén-dioxid-árazásból származó magasabb bevételeket az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrások felhasználását támogató európai intézkedések céljaira csoportosítanánk át, valamint az alacsonyabb jövedelmek adóztatásának csökkentésére fordítanánk.
A Szerződések azon rendelkezései, amelyek a szervezők megítélése szerint összefüggnek a javasolt intézkedéssel: Az EUMSZ 192. cikkének (1) és (2) bekezdése
Szervezők / a polgári bizottság tagjai:
 • Képviselő: Marco CAPPATO - virginia.fiume@gmail.com
 • Helyettes: Monica FRASSONI - monica.frassoni@europeangreens.eu
 • További tagok: Spyros PSYCHAS, Mirko HÄNEL, Ana Luisa FERNANDO, Ioana IONEL, Claudia BASTA
Melléklet: További választható nyelvek: EN
Jogszabálytervezet:
Támogatási és finanszírozási források:

A kezdeményezés útja

 1. Nyilvántartásba véve
  22/07/2019
 2. A gyűjtés folyamatban van
 3. A gyűjtés lezárult
 4. Benyújtás megtörtént
 5. Megválaszolva