Navigation path

Kezdőlap Kapcsolat Honlaptérkép

A polgári kezdeményezésről

Kezdeményezés keresése

Kezdeményezés szervezése

További információk

 • RSS
Felelősségi nyilatkozat: Az oldal tartalmáért kizárólag a polgári kezdeményezés szervezői felelősek. A szövegek kizárólag a szerzőik nézeteit tükrözik, és semmiképpen sem lehet azokat úgy tekinteni, mintha az Európai Bizottság nézeteit fejeznék ki. A Bizottság nem vonható felelősségre az oldalon található információk semminemű felhasználásáért.
Cím: A repülőgép-üzemanyag adómentességének megszüntetése Európában
Jelenlegi státus: A gyűjtés folyamatban van
Határidő: 10/05/2020
Bizottsági nyilvántartási szám: ECI(2019)000009
A nyilvántartásba vétel időpontja: 10/05/2019
A fordítás közzétételének dátuma: 03/06/2019
Támogatom
Nyilvántartásba vétel nyelve: EN / További választható nyelvek: BG CS DA DE EL EN ES ET FI FR GA HR HU IT LT LV MT NL PL PT RO SK SL SV
A Bizottság határozata a javasolt polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről: A BIZOTTSÁG HATÁROZATA
Tárgy: Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy javasolja a tagállamoknak a repülőgép-üzemanyag (kerozin) megadóztatásának bevezetését. A légi közlekedési ágazat adókedvezményben részesül annak ellenére, hogy egyike az üvegházhatású gázok leggyorsabban növekvő forrásainak.
Fő célok: Noha a légi közlekedés környezetbarát alternatíváit magas adók terhelik, a légi közlekedési ágazat számos igazságtalan adómentességet élvez. A repülőgép-üzemanyag adómentes Európában, és a tagállamok a repülőjegyekre nem vetnek ki áfát sem, aminek következtében a légi közlekedés egyre vonzóbbá válik, jóllehet ez a legtöbb szén-dioxid-kibocsátással járó közlekedési mód. A kerozin megadóztatásával az EU nagyságrendekkel növelhetné a környezetkímélőbb mobilitásra rendelkezésre álló forrásait, ami azért fontos, mert a közlekedés a leggyorsabban növekvő üvegházhatásúgáz-kibocsátó ágazat.
A Szerződések azon rendelkezései, amelyek a szervezők megítélése szerint összefüggnek a javasolt intézkedéssel: az EUMSZ 113. és 91. cikke.
Szervezők / a polgári bizottság tagjai:
 • Képviselő: Timothée Niels Pierre Jacques GALVAIRE - timothee.galvaire@gmail.com
 • Helyettes: Anastasios PAPACHRISTOU - tassoscpap@gmail.com
 • További tagok: Anaïs Marie BISMUTH, Nikolaos THEODOSIADIS, Gauthier Corentin Joachim QUINONEZ, Silvia LA TONA, Sandro Angelo ESPOSITO
Melléklet: További választható nyelvek: EN
Jogszabálytervezet: További választható nyelvek: EN
Támogatási és finanszírozási források:

A kezdeményezés útja

 1. Nyilvántartásba véve
  10/05/2019
 2. A gyűjtés folyamatban van
 3. A gyűjtés lezárult
 4. Benyújtás megtörtént
 5. Megválaszolva