Представителство в България

#EUBeachCleanUp: ЕС организира рекорден на брой акции за почистване в световен мащаб

/bulgaria/file/eubeachcleanup_bg#EUBeachCleanUp

#EUBeachCleanUp
copyright

Служители на ЕС и местните общности застават рамо до рамо в инициативата за почистване на европейските и световните плажове от отпадъци, изхвърлени от морето. 

19/09/2019

Тази проява е част кампанията #EUBeachCleanUp. Началото на тазгодишната кампания бе дадено на 19 август, а краят ѝ се предвижда да е в края на октомври. Най-мащабната проява ще бъде на 21 септември, събота — Международния ден за почистване на крайбрежната ивица, с акции в над 80 страни от всички населени континенти.

Тази година, благодарение на напредничавото партньорство с Организацията на обединените нации и със създателите на анимационните герои смърфовете, кампанията достига хиляди граждани от всички възрасти. Успехът на # EUBeachCleanup се дължи на съчетанието от целта за повишаване на осведомеността — със силно присъствие в социалните мрежи — и на много конкретния призив за действие: елате с нас на плажа при вас! 

Комисарят по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела се гордее с кампанията и приканва всички да участват в нея:

„Европейският съюз има една от най-амбициозните в света политики за борба със замърсяването на моретата и океаните. Общо наше и на Организацията на обединените нации желание е океаните ни да са по-чисти и по-здравословни, което съответства на четиринадесетата цел на ООН за устойчиво развитие. Тази година имаме още един съмишленик: смърфовете. Сини, храбри и изключително обаятелни за млади и стари, те са идеални партньори на кампанията ни. Участвайте и вие и нека предизвикаме вълна от действия в полза на океана!“

След приключването на многобройните прояви в рамките на #EUBeachCleanUp, предвидени през идните седмици, ще бъдат събрани тонове отпадъци от моретата и бреговете. Те ще бъдат предадени на местните съоръжения за обработка на отпадъци. Мероприятията са организирани от посолствата на ЕС и представителствата на ООН по света съвместно с местните власти, училища, неправителствени организации и частни дружества. С тази кампания ЕС и партньорите му искат да ангажират хората — особено децата и младежите, и да ги информират за проблемите. В събрания по плажовете боклук се виждат редица изделия за еднократна употреба: клечки за уши, сламки, найлонови торбички или прибори за хранене…. Участието в тази кампания може да доведе до трайна промяна на навиците ни. 

Ежегодно в моретата и океаните се изхвърлят 8 милиона тона пластмасови отпадъци. Ясно е, че кампаниите за почистване на плажовете сами по себе си няма да разрешат този огромен проблем. Разковничето е в предотвратяването. Затова ЕС прие Eвропейска стратегия за пластмасите в кръговата икономика заедно със законодателни мерки за намаляване на производството и потреблението на десет от изделията за еднократна употреба, които най-често се озовават сред отпадъците в моретата и океаните. 

За повече информация

Списък на проявите по #EUBeachCleanUp