Представителство в България

Информационен център

Информационният център на Европейския съюз в София е създаден от Делегацията на Европейската комисия в България и отваря врати на 13 септември 2001 г. Една от основните му цели е да предоставя на граждани информация и знания за Европейския съюз. В тази връзка, в него се предлагат редица информационни услуги:

  • Компютърните места в Информационния център Ви предлагат безплатен достъп до Интернет страници с информация за Европейския съюз;

  • Безплатни издания по разнообразни въпроси на европейската интеграция можете да заявите на място или по електронната поща (infocentre@evropa.bg) и да получите на място в Информационния център или по пощата, ако не сте от София;

  • В Информационния център, по телефона или по електронната поща (infocentre@evropa.bg) можете да отправяте свои запитвания и да получите информация и консултации по история на Европейския съюз, неговите институции, политики и инструменти за сътрудничество или насоки за това къде можете да намерите подходящи материали в тези области.

За повече информация прочетете правилата за ползване на услугите на Информационния център.

Групови посещения и събития

Информационният център организира информационни сесии за групи. Те запознават посетителите с работата на центъра и предоставят обща информация за ЕС и неговите институции. Също така, центърът безплатно домакинства събития, свързани с Европейския съюз.

Заявете посещение на група в Информационния център

Запознайте се с правилата за ползване на залите

Свържете се с екипа

Диляна Павлова, Мартина Дробенова, Стела Конакчиева

Приемно време
Понеделник - петък: 10:00 – 13:00 ч. и 14:00 – 17:00 ч.
Събота: 11:00 - 15:00 ч.

Адрес
ул. "Г.С.Раковски" №124, София
Ел. поща: infocentre@evropa.bg
Тел.: 02 933 52 58, 02 933 52 37

Предстоящи събития в Информационния център

19.04.2019 г., 10:00 – 12:30 ч.: Съюзът на европейските федералисти и Европейското младежко движение организират публична дискусия на тема „Визии за реформа на ЕС?”. Форумът има за цел да предостави възможност на български (кандидат) членове на ЕП да представят визията на основните европейски политически партии за реформа на ЕС и да допринесе за повишаване информираността им относно предложенията за обновление на европейския демократичен проект. Основните теми на дискусията са: Как да подобрим функционирането на ЕС чрез реформа на европейските институции и политики и укрепване на европейската демокрация; как да обезпечим финансово амбициите за по-просперираща, сигурна и солидарна Европа; към обща европейска отбрана и европейски решения на проблемите с миграцията, граничния контрол и вътрешната сигурност; ЕС като глобален играч; ролята и мястото на България в дебата за Бъдещето на Европа.

Събитието  е отворено за граждани.

23.04.2019 г., 11:00 – 13:30 ч.: Българският хелзинкски комитет представя годишния си доклад за състоянието на правата на човека в България през 2018 г. Основни акценти тази година ще бъдат поставени върху насилието над жени и домашното насилие, нехуманните условия в центровете за психична грижа и в институциите за активно лечение за психично болни, както и неконтролираното от закона произволно и тайно събиране на информация чрез имплантиране на агенти в юридическите лица с нестопанска цел. Включете се в събитието във Facebook, за да гледате на живо представянето или се свържете БХК на bhc@bghelsinki.org, ако искате да присъствате лично.

Събитието е отворено за граждани с покани.

24.04.2019 г., 13:30 – 17:00 ч.: Сдружение Национална младежка карта в партньорство с Национален младежки форум и Експертен пул на България организират среща „Дебат за обновлението на Европа. Разговор между млади хора и кандидати за членове на Европейския парламент“. Мероприятието се провежда във връзка с изпълнението на проект „Кампания за активиране на младежта“, който се реализира от Асоциация Европейска младежка карта (EYCA) и е подкрепена от програма Еразъм+ на Европейския съюз. Кампанията се движи от 26 млади активисти от 13 държави: Белгия, България, Хърватия, Чехия, Финладния, Фрация, Германия, Ирландия, Люксембург, Малта, Полша, Португалия и Словения. Целта на тази активност е да се създаде среда, в която младите хора да споделят възгледите си за Бъдещето на Европа, както и да разберат къде са пресечените точки с тези на кандидатите за членове на Европейски парламент.

Събитието е отворено за граждани с предварителна регистрация.