Представителство в България

Информационен център

Информационният център на Европейския съюз в София е създаден от Делегацията на Европейската комисия в България и отваря врати на 13 септември 2001 г. Една от основните му цели е да предоставя на граждани информация и знания за Европейския съюз. В тази връзка, в него се предлагат редица информационни услуги:

  • Компютърните места в Информационния център Ви предлагат безплатен достъп до Интернет страници с информация за Европейския съюз;

  • Безплатни издания по разнообразни въпроси на европейската интеграция можете да заявите на място или по електронната поща (infocentre@evropa.bg) и да получите на място в Информационния център или по пощата, ако не сте от София;

  • В Информационния център, по телефона или по електронната поща (infocentre@evropa.bg) можете да отправяте свои запитвания и да получите информация и консултации по история на Европейския съюз, неговите институции, политики и инструменти за сътрудничество или насоки за това къде можете да намерите подходящи материали в тези области.

За повече информация прочетете правилата за ползване на услугите на Информационния център.

Групови посещения и събития

Информационният център организира информационни сесии за групи. Те запознават посетителите с работата на центъра и предоставят обща информация за ЕС и неговите институции. Също така, центърът безплатно домакинства събития, свързани с Европейския съюз.

Заявете посещение на група в Информационния център

Запознайте се с правилата за ползване на залите

Конферентната зала в Дома на Европа ще бъде затворена от 14 февруари до 4 март 2019г. Благодарим за разбирането.

Свържете се с екипа

Диляна Павлова, Мартина Дробенова, Стела Конакчиева

Приемно време
Понеделник - петък: 10:00 – 13:00 ч. и 14:00 – 17:00 ч.
Събота: 11:00 - 15:00 ч.

Адрес
ул. "Г.С.Раковски" №124, София
Ел. поща: infocentre@evropa.bg
Тел.: 02 933 52 58, 02 933 52 37

Предстоящи събития в Информационния център

28.01.2019 г., 14:00 – 16:00 ч.: Какво предстои на България по пътя ѝ към еврозоната и какво да очакваме след приемането на общата европейска валута? Включете се в Гражданския диалог на тема "България по пътя към еврото" с Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия и отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари. В дискусията ще вземат участие също министър Владислав Горанов, българският евродепутат Ева Майдел  и Иван Шрамко, бивш гуверньор на Словашката национална банка.

01.02.2019 г., 15:00 – 17:00 ч.: В рамките на създадения в края на 2018 г. от Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Жан Моне Център за високи постижения към катедра „Европеистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Национален архив от спомени за процеса на присъединяване на България към Европейския съюз, включващ интервюта с близо 40 личности, допринесли за успеха на европейската интеграция на България, ще се проведе дискусия на тема „Разговор за Европейския съюз в минало, сегашно и бъдеще време“. В дискусията ще се включат част от интервюираните в проекта, сред които Гергана Паси, Бисерка Бенишева, Владимир Шопов, Любомир Кючуков, Любов Панайотова, проф. Ингрид Шикова, които ще споделят както своите най-ярки спомени от предприсъединителния процес, така и лични прогнози за предстоящите ключови събития в ЕС през 2019 г.

Събитието е отворено за граждани с предварителна регистрация.