Представителство в България

Многоезични игри и пътуваща изложба на ,,Малкият принц“ на 39 езика за Европейския ден на езиците

Европейската комисия в България се включва в отбелязването на Европейския ден на езиците с две събития през следващите дни: ,,Панаир на езиците“ и Многоезична изложба на ,,Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери.

30/09/2016

По традиция в първата събота след официалната дата на празника (26 септември) ще се проведе ,,панаир на езиците“ с участието на културните институти на европейските страни, представени в България.

Тази година празникът се провежда под мотото ,,Езици за цял живот“ и ще се състои на 1 октомври, събота, от 12:00 до 17:00 часа в Sofia Ring Mall (до магазин ИКЕА).

Българската служба на Дирекцията за писмени преводи на ЕК ще се включи със забавни игри и викторини, от които всеки може да спечели награда, докато научава полезни и любопитни факти за 24-те официални езика на Европейския съюз.

Новото на ,,панаира“ тази година е, че ще има миниуроци на повечето езици, представени на събитието, включително и на жестомимичен език, който се използва от хората с увреден слух.

,,Панаирът на езиците“ е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и е част от Календара на културните събития на Столична община. Тази година това събитие се организира от 23 институции – Британски съвет, Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия, Френски институт, Гьоте институт, Чешки център, Посолство на Румъния, Италиански културен институт, Полски институт, Португалски културен и езиков център, Руски културно-информационен център, Посолство на Швеция, Институт Сервантес, Културен отдел към Посолство на Испания, Унгарски културен институт, Посолство на Словакия, Посолство на Грузия, Фондация ,,Заслушай се“, Посолство на Австрия, Център за развитие на човешките ресурси, ОПТИМА, Посолство на Финландия, Посолство на Република Хърватия, Институт за български език при БАН.

Многоезична изложба на ,,Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери

Местната служба на Дирекцията за писмени преводи на ЕК ще отбележи Европейския ден на езиците и с представянето на изложба на издания на ,,Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери на 39 езика, сред които са всички официални езици на Европейския съюз, както и някои по-,,екзотични“ езици, използвани в Европа, като каталонски, уелски, исландски, арменски, грузински и др. Изложбата е пътуваща и ще гостува в България от 5 до 13 октомври.

На официалното откриване, което ще се състои на 5 октомври, сряда, от 18:00 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека, пл. ,,Славейков“ 4 в София, ученици от столични гимназии ще направят многоезичен прочит на любими пасажи от ,,Малкият принц“ и ще получат награди от специално подготвена езикова викторина.

За първи път Европейският ден на езиците се отбелязва от Съвета на Европа през 2001 г. като част от Европейската година на езиците. Европейската комисия и Европейският център за съвременни езици към Съвета на Европа участват активно в организирането на посветени на езиците прояви на самия ден и в дните около него. Подробна информация за честванията в различни европейски държави ще откриете тук.

Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на езици през целия живот. В Европа има 24 официални езика на ЕС, над 200 европейски езика и около 60 регионални/малцинствени езика и още много езици.