Представителство в България

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

/bulgaria/file/%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-0_bgИнформирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

Кампания на Представителството на Европейската комисия в България с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Световна здравна организация, УНИЦЕФ и Национално сдружение на общините в България. 

Дата: 
10/05/2021 - 10:00 - 31/12/2021 - 00:00

1. Защо да се ваксинирам?

  • За да бъдете защитени и спокойни

Ваксините са най-сигурният начин да намалите шанса от заразяване с COVID-19 или пък да го прекарте леко – без усложнения, хоспитализация или летален изход. Ваксинирани, Вие ще се чувствате по-сигурни и по-спокойни, и ще се върнете към нормалния си начин на живот.

  • За доброто и на другите

Постигането на колективен имунитет, което е възможно само с бърза и масова ваксинация, ще предпази най-уязвимите – хората в напреднала възраст и тези с хронични заболявания. Това могат да бъдат Вашите родители, баба и дядо или приятели със заболявания, за които може дори да не подозирате. 
 
Отговорността за здравето на обществото ни за първи път от десетки години насам отново е в ръцете на всеки един от нас. Ваксинирайки себе си, Вие помагате за изпълняването на общата национална и световна цел – приключване на пандемията и връщане към пълноценен начин на живот. 

  • За да тръгне бизнесът отново

Хиляди бизнеси бяха принудени да затворят, а с тях – хиляди хора останаха без работа и доходи. Начинът отново да стимулираме отварянето на бизнеси и нови работни места е, като им дадем сигурност, че ще се справят и че няма да бъдат затворени в следващата възможна вълна. Масовата ваксинация на населението предоставя в пъти по-безопасна обществена и работна среда и е единственият бърз изход от поредицата непредвидими затваряния и отваряния.

  • За по-бързо приключване на пандемията

Моментът, в който ще се върнем към нормалния начин на живот, е и моментът, в който поне 70% от населението у нас е ваксинирано. В колкото по-кратък срок успеем да постигнем имунитет срещу COVID-19, толкова по-бързо ще се справим с пандемията. Нации, които вече са постигнали високи нива на ваксинация, доказват, че резултатите не закъсняват – чувствително намаляване на заболеваемостта, хоспитализациите и смъртността и поетапно отваряне на различни сектори и възстановяване на обществения живот.

 

2. Можем ли да изчакаме света да се справи вместо нас?

Плановете за масова ваксинация в много страни са в напреднала фаза. Броят на хоспитализираните пациенти и смъртните случаи драстично намалява. Децата се връщат в училище, търговията и туризмът се възстановяват и животът на хората постепенно се нормализира.

Ако България не се ваксинира, рискуваме да се изолираме от света. За нас биха продължили ограничителните мерки, а това  би означавало ниски нива на търговия и туризъм, липса на инвеститори и трудности при пътуването извън страната.

 

3. Най-важното за всяка една от наличните до момента ваксини

За момента Европейската агенция по лекарствата е дала условно разрешение за употреба на следните ваксини. Това означава, че всички те са безопасни и ефективни и ползите им многократно превишават потенциалните рисковете при употребата им: 

Пълната информация за продуктовите характеристики, начина и сроковете за прилагане на всяка една от тях може да прочететe и на страницата на Изпълнителната Агенция по Лекарствата.

 

4. Как да избера ваксина?

Всички ваксини, одобрени за употреба в Европейския съюз, са безопасни и ефективни. Ако все пак желаете да се възползвате от правото си на избор, първо се информирайте добре за наличния към момента избор. Ако имате въпроси или нужда от съвет, допитайте се до Вашия личен лекар или до други лекари, които ви лекуват, ако имате заболявания. Помнете, че най-добрата ваксина е поставената ваксина!

5. Кога и къде да се ваксинирам?

Колкото по-скоро, толкова по-добре. Така по-бързо ще достигнем важната цифра от 70% за постигане на колективен имунитет, поставена като цел от Европейския съюз за всяка от държавите членки. 

-    Направете си онлайн регистрация за ваксинация на официалния сайт на Националната здравно-информационна система  

-    Свържете се с Вашия личен лекар, който ще Ви запише час за ваксинация и ще Ви консултира коя от ваксините да изберете

 

6. Как да се предпазвам преди и след като се ваксинирам и защо?

Докато чакате часа си за ваксинация:

Носете предпазна маска и спазвайте препоръчителната социална дистанция. Избягвайте струпването на хора, не докосвайте лицето си и използвайте дезинфектант. 

След като се ваксинирате и до достигане на колективен имунитет:

Останете особено внимателни в периода непосредствено след ваксиниране – различните ваксини имат нужда от различно време за постигане на пълния им ефект. След като вие сте защитени, можете постепенно да увеличите кръга от хора, с които контактувате или да предприемате пътувания. За да защитите останалите, противоепидемичните мерки трябва да се спазват  до достигане на колективен имунитет и справяне с вируса. Носенето на маски на затворени пространства остава задължително, както и спазването на препоръчителната физическа дистанция. 

 

 

Информирай се. Ваксинирай се. Прегърни живота!

 

 

 

Медийни партньори