Представителство в България

Kонкурс за награда за журналистика „Лоренцо Натали“ за особени постижения на журналисти, работещи в областта на развитието

/bulgaria/file/p034636001801-792998jpg_bgp034636001801-792998.jpg

Lorenzo Natali Media Prize 2017
©

От 5 февруари до 9 март е срокът за представяне на предложения в конкурса за наградата за журналистика „Лоренцо Натали“ на Европейската комисия за 2018 г.

Date: 
05/02/2018 - 09:00 - 09/03/2018 - 23:30

Наградата се присъжда на журналисти с особени постижения в отразяването на теми, свързани с развитието. Могат да се представят предложения от журналисти в онлайн, печатни и аудио-визуални медии.

Комисар Невен Мимица, който отговаря за международното сътрудничество и развитието, заяви: ,,В епохата на дезинформация, фалшиви новини и цифрови алгоритми се нуждаем повече от всякога от професионална и работеща с фактите журналистика. Работата на журналистите не само е от решаващо значение за демокрацията по целия свят, но също така прави възможно да видим и чуем онези хора, които без нея биха останали нечути. С историите, които разказват, журналистите информират, вдъхновяват и призовават за така необходимата промяна. С настоящата награда ние им благодарим за тяхната решимост и ги насърчаваме да продължат борбата.“

Наградата за журналистика „Лоренцо Натали“ се присъжда на журналисти, които отразяват проблеми като премахването на бедността и икономическите, социалните и екологичните измерения на устойчивото развитие.

Начин на кандидатстване

Журналистите могат да представят своите предложения, независимо в какъв формат са: печатни медии, цифрови медии, радио или телевизия. Срокът за кандидатстване е от 5 февруари до 9 март 2018 г. Подробна информация относно конкретните правила и критерии може да се намери онлайн.

Категории

В наградата има две категории въз основа на две възрастови групи: едната категория е за възраст от 21 до 26 години, а другата — за възраст над 27 години. В рамките на всяка категория ще бъде излъчен победител от всеки един от следните региони: Африка, Близкия изток и Арабския свят, Азия и Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Карибите, както и Европа.

Измежду регионалните победители ще бъде избран един носител на Голямата награда. Ще бъде присъдена и допълнителна тематична награда за работа, насочена към елиминиране на насилието срещу жени и момичета.

Селекцията ще се извърши от жури, съставено от известни журналисти от цял свят. Тази година в състава на журито влизат Bruce Shapiro от Columbia School of Journalism, Isabel Recavarren — перуанска журналистка и основателка на Panorámica Lationamericana, базираният в Ню Дели журналист Mahendra Ved — президент на Commonwealth Journalists Association, Maroun Labaki от Le Soir и Mary Harper — редактор за Африка в BBC World Service.

Наградите ще бъдат връчени на всички 11 победители на церемония, която ще се проведе по време на Европейските дни на развитието 2018  в Брюксел през юни тази година.

Контекст

Учредена през 1992 г., тази награда за журналистика се присъжда в памет на Лоренцо Натали — бивш европейски комисар в продължение на 12 години, отговарящ за въпросите на международното сътрудничество и развитието в периода 1985—1989 г. Той бе твърд защитник на свободата на словото, демокрацията, правата на човека и развитието.

За повече информация:

Награда за журналистика ,,Лоренцо Натали“

Представяне на предложения

Европейски дни на развитието