Представителство в България

Чествания по случай 60 годишнината на Римските договори

Преди 60 години в Рим бяха положени основите на Европа – такава, каквато я познаваме днес.

Вижте събитията в България.

Дата: 
28/02/2017 - 10:00

Преди 60 години в Рим бяха положени основите на Европа – такава, каквато я познаваме днес. Това събитие възвести началото на най-продължителния мирен период в историята на Европа. С Римските договори бе установен общ пазар със свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали и бяха създадени условия за просперитет и стабилност в полза на европейските граждани.

Тази годишнина е повод Европа да поглежда изминатия път с гордост, а бъдещето - с надежда. За 60 години изградихме един съюз, в който се утвърждават мирното сътрудничество, зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството и солидарността между европейските нации и народи. Сега общото и по-добро бъдеще на Европа зависи от нас.

 

60 причини "за" ЕС: Защо се нуждаем от Европейския съюз?

Вижте 60 причини в подкрепа на европейския проект, които ясно показват какво сме постигнали досега и защо Европейският съюз е важен и за нашето бъдеще.

Изтеглете публикацият от тук.

 

Събития в България:

9 март 2017 г.

Европейският институт и ИЦ „Европа Директно”-София, с подкрепата на Представителството на ЕК в България, имат удоволствието да ви поканят на публична дискусия „Сценарии за Европа: българският дебат”. Дискусията ще се проведе на 9 март 2017 г., от 15ч., в Дома на Европа (ул. „Г.С.Раковски” 124).

За нас е от особена важност България да излезе от ролята на пасивен наблюдател, да се включи активно в дебата за бъдещето на ЕС и затова поставяме началото на този важен разговор.

В събитието ще се включат ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев, проф. Георги Димитров от катедра „Европеистика” на СУ, доц. д-р Антоний Гълъбов, Лаборатория за публични политики към НБУ и проф. Жасмин Попова, Институт за държавата и правото при БАН. Участие в дискусията ще вземат и експерти, представители на публичната администрация, европейските институции и академичната общност.

10 март 2017 г.

На 10 март 2017 г.  посолството на Италия в България и Италианският културен институт организират кръгла маса посветена на 60-та годишнина от подписването на Римските договори, които проправят пътя към социален и икономически просперитет на Европа. Темата на дискусията е "Римските договори: Европейският съюз на 60 години. Прекалено млад или прекалено стар?". Събитието ще се проведе в Аула "Магна" на Софийския университет. В дискусията ще вземе участие г-н Огнян Златев,  ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

16 март 2017 г.

Представителството на Европейската комисия и ПанЕвропа България ви канят на публична дискусия на тема "Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС" с участието на министър-председателя на Република България проф. Огнян Герджиков и ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Събитието ще се състои на 16 март 2017 г. от 10:00 часа в хотел "София Хотел Балкан".

20 март 2017 г.

Публична дискусия на тема „60 години след Рим: Да изградим заедно европейската демокрация”, организирана от Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти съвместно с Информационното бюро на ЕП в България. Събитието ще се проведе в Дома на Европа на ул. „Г. Раковски” 124 от 10 до 12 часа. В събитието ще се включат ръководителят на Представителството на ЕК в България г-н Огнян Златев, министърът на външните работи г-н Ради Найденов, български евродепутати, политици и общественици с принос за европейската интеграция на България.

25 април 2017 г.

В рамките на отбелязването на 60-та годишнина от подписването на Римските договори, ПанЕвропа България и Атлантическият клуб в България, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България, организират международна конференция "Глобализъм срещу популизъм". Събитието ще се проведе на 25 април 2017 г.