Представителство в България

„Отново на училище“ и „Отново в университета“ през 2019г.

/bulgaria/file/eubacktoschoolletstalklandscapeorientationjpg_bgeu_backtoschool_letstalk_landscape_orientation.jpg

Back to school
copyright

Служители на европейските институции, както и центровете „Европа директно“ и екип Европа, се връщат „Отново на училище“ и „Отново в университета“ по повод Деня на Европа.

Дата: 
09/05/2019 - 16:15 - 06/12/2019 - 00:00

Вече 10 години "Отново на училище" е част от традиционните европейски инициативи в България, с които отбелязваме 9 май, Деня на Европа. Целта на тази инициатива е Европейският съюз да стане по-разбираем за своите най-млади граждани.

Служители на европейските институции, експерти от центровете „Европа директно“ и членове на екип Европа към Представителството на Европейската комисия в България участват в инициативата като доброволци. Те се връщат в завършеното от тях училище или посещават изявило интерес училище, за да представят своята работа, да разкажат какво представлява Европейският съюз и какви са възможностите за младите в ЕС, например програмите „Еразъм+”, Европейския корпус за солидарност, DiscoverEU.

Посещенията се случват през цялата година, предвид ангажиментите на всички участници. Доброволците се свързват директно с училищата, за да организират своето посещение, а форматът на посещенията е разнообразен – презентации, симулационни игри, викторини или дискусии. Традиционно най-много посещения в училищата има в месеците април и май по повод Деня на Европа, 9 май.

Миналата година по време на първото българско председателство на Съвета на ЕС доброволци посетиха над 120 училища и се срещнаха с над 6200 ученици в цяла България. Основните теми на презентациите бяха Европейската година на културното наследство и възможностите за младите в ЕС. Често представяни бяха европейските институции, като фокусът беше поставен върху Съвета на ЕС във връзка с българското председателство на Съвета.

През 2019г. темата за Европейския парламент като европейска институция, неговите функции и роля в ЕС, е на фокус заради европейските избори на 26 май. Тук можете да прочетете за посещението на Преслав Митранов в Националната финансово-стопанска гимназия в София, която е също и училище-посланик на Европейския парламент през настоящата учебна година.

През 2019 г. доброволците могат вече да участват и в нова инициатива „Отново в университета“. Тя е подобна на „Отново на училище“, но цели да провокира разговори със студентите за ЕС и за бъдещето на Европа. Чарлина Вичева, заместник генерален директор на Съвместния изследователски център на Европейската комисия (Joint Research Centre), посети Университета за национално и световно стопанство в София в началото на април, където се срещна със студенти и преподаватели и им разказа за своята кариера, работата на Съвместния изследователски център и за възможностите за тях в ЕС. Повече информация за посещението й можете да прочетете тук.

Училищата и университетите биха могли да заявят желание за посещение на ел. поща: COMM-REP-SOF-BACKTOSCHOOL@ec.europa.eu, както и към центровете „Европа директно“ и младежкия екип Европа.

Списък с имената на най-новите членове на младежкия екип Европа

Младежкият екип Европа във Фейсбук: @TEJBulgaria и Instagram: teameuropejunior

Контакти на центровете „Европа директно“ и екип Европа

Информация за училищата – посланици на Европейския парламент можете да прочетете тук.