Vertegenwoordiging in België

Cohesiebeleid na 2020: Commissie helpt regio's van Europa innovatiever te worden

/belgium/file/womeninictjpg_nlwomen_in_ict.jpg

Vandaag verlengt de Commissie het initiatief "Trap naar topkwaliteit" om regio's met een achterstand op het gebied van innovatie te blijven voorzien van op maat gesneden steun en deskundigheid.

19/06/2018

Het initiatief helpt regio's bij het ontwikkelen, actualiseren en verfijnen van hun strategieën voor slimme specialisatie – ofwel regionale strategieën voor innovatie gebaseerd op nichegebieden waarin zij een concurrentievoordeel hebben – voorafgaand aan de begrotingsperiode 2021-2027.

Het initiatief, dat wordt gecoördineerd door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek, geeft de regio's vier soorten steun:

  1. Deskundigen van de Commissie en externe deskundigen zullen de regio's helpen verbeterpunten te identificeren in hun strategieën voor slimme specialisatie.
  2. Daarnaast zullen zij door deskundigen worden geholpen gebruik te maken van alle mogelijke financieringsbronnen, zoals Horizon Europa, Digitaal Europa en de fondsen voor het cohesiebeleid, en deze te combineren dankzij de nieuwe mogelijkheden voor synergieën die zijn opgenomen in de voorstellen van de Commissie voor de EU-fondsen voor 2021-2027.
  3. Het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek zal helpen specifieke regionale knelpunten voor innovatie te identificeren en te verhelpen.
  4. Het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek zal ook netwerkbijeenkomsten en workshops voor regio's organiseren om de gelegenheid te geven voor het leggen van contacten en het uitwisselen van goede praktijken bij het ontwikkelen van regionale innovatiestrategieën.

 

Nadere informatie: