Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Tanári oktatócsomag

Tanári oktatócsomag

cap comm
Tanári oktatócsomag

A CSOMAG CÉLJA

A legutóbbi tanulmányok rámutattak arra, hogy az Európai Unió városi lakossága (és különösen a fiatalok) elszakadva érzik magukat a mezőgazdaságtól mint élelmiszerforrástól. Nem ismerik a mezőgazdasági termelők szélesebb körben – a társadalmunkban és gazdaságunkban – betöltött szerepét, mint ahogy az élelmiszer-ellátásban, a környezet és a természeti erőforrások védelmében, valamint a vidék és vidéki területek megőrzésében betöltött szerepükkel sincsenek tisztában. Ez az oktatócsomag erre a tendenciára válaszul jött létre.

A CSOMAG TARTALMA

A csomag olyan használatra kész oktatási és tanulási segédanyagok gyűjteménye, amely a 11–15 év közötti európai fiatalok ismereteit bővíti azzal kapcsolatban, hogy az EU számára mennyire fontosak az élelmiszerek és a mezőgazdaság.

A csomag különféle tantárgyi területeket, például a földrajzot, a természettudományi tantárgyakat, az állampolgársági ismereteket, a közgazdaságtant, az európai tanulmányokat, a háztartástant, az agrártudományt, az információs és kommunikációs technológiát és a társadalomtudományt stb. oktató tanároknak szól.

Egy sor változatos és egymást kiegészítő eszköz és feladat kiválasztásával a tanárok segíthetik tanítványaikat az alábbi három lényeges és aktuális terület megismerésében: élelmiszer-termelés, környezetgazdálkodás és vidékgazdálkodás. Az oktatócsomagnak nem az a célja, hogy az uniós szakpolitikáról tartalmazzon diákoknak szóló oktatóeszközöket, hanem hogy bemutassa, milyen előnyökkel jár a mezőgazdaság az EU polgárai számára.

A CSOMAG HASZNÁLATA

A csomagot rugalmasra tervezték; Ön választhat, hogy milyen eszközöket vagy feladatokat kíván felhasználni.

Töltse le a tanári útmutatót! Az útmutató segédanyagokat – azaz egy adatlapot, egy, az EU mezőgazdasági termelését ismertető térképet és egy fogalomtárt tartalmaz, amelyek segítségével megválaszolhatja tanítványai kérdéseit – és két témaindító óravázlatot is magában foglal.

A csomag nyitóeleme egy animációs kisfilm, amely egy óravázlattal kiegészítve az európai mezőgazdaság alapjait mutatja be.

A téma bevezetéséhez az animációs kisfilm helyett a diavetítéses bemutató és az óravázlat is használható.

Mindhárom témával (élelmiszer-termelés, környezetgazdálkodás és vidékgazdálkodás) egy-egy modul foglalkozik. A modulok tartalma:

  • tanároknak szóló rövid bevezetés, amely felvázolja az oktatási célokat, és hivatkozásokat tartalmaz a segédanyagokhoz;
  • tanulóknak szánt feladatokat tartalmazó feladatlapok;
  • azoknak a tanulóknak szóló projektvázlat, akik a modul témájából tantárgyközi projektben kívánnak részt venni.
A teljes oktatócsomag egy kattintással letölthető!

Ezt a tanári oktatócsomagot az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága tanárokkal és oktatási szakemberekkel szorosan együttműködve dolgozta ki. Reméljük, hogy a csomag az Ön és a tanítványai számára egyaránt érdekes és élvezetes lesz!

Naručite jedan primjerak