Biogazdálkodás

Gyereksarok

Gyereksarok

Szervusz, üdvözlünk a gazdaságban! Ennek a mezőgazdasági birtoknak a tulajdonosa fejősteheneket és tojós tyúkokat tart. Néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy biogazdálkodásra áll át. Nézzünk körül mi is a gazdaságban – fedezzük fel együtt, mit is jelent a biogazdálkodás!

Van-e fogalmad róla, hogy az a bioélelmiszer, amelyet anyukád vagy apukád megvesz a boltban vagy a piacon, honnan származik? Itt és most megtudhatod, hogyan jutnak el a mezőgazdasági termékek a gazdaságokból az üzletek polcaira.

 

A tyúk és a tojások

Ezek biotojást tojó tyúkok. Mi kell ahhoz, hogy a tojások tényleg biotojások legyenek?

Print version of the pageTo top of the page
 
 Kakasok a zöld mezőn, egy ökológiai gazdaság előttAz ökológiai gazdaságban a tyúkok nyugodtan kapirgálhatnak a szabadban, és csak természetes úton termelt ennivalót kapnak. Nem vágják le a csőrüket és nem csípik le a szárnyaikat. Gyakran kisebb csoportokban élnek, és kényelmes körülmények között rakják a tojásaikat. Az ökológiai gazdálkodással foglalkozók különleges szabályokat tartanak be azért, hogy a tyúkok a lehető legboldogabban és legegészségesebben éljenek.
 
 Egy kakas szalmakazalon ül az ólbanA tojásokat a gazda gyűjti össze. Néha a gazda egyenesen a gazdaságból adja el a tojásokat vagy más termelőkkel együtt egy közeli piacon. Néha pedig eladja őket egy vállalatnak amelyik közértekbe vagy éttermekbe adja tovább.
 
 Tojások tisztítása, és egy ökológiai logóval ellátott dobozba rakásaMielőtt a biotojásokat eladnák, megtisztítják és dobozba teszik őket, megjelelölve, hogy hol, hogyan és ki termelte őket. A tojás lehet még olyan biotermékek hozzávalója is, mint például tésztaféléké vagy édességeké, melyekre ugyanezeket a jelzéseket vagy feliratokat teszik.
 
 Apa és fia a bevásárlóközpontban, bioételek (pl. tojás) közül válogatAmikor a családod úgy dönt, hogy olyan tojást vagy más terméket vesztek, amin ezek a jelzések olvashatók, az azt is jelenti, hogy mindent megtudhattok arról, milyen különleges szabályokat tartott be a gazda, és arról is, milyen boldog és egészséges életet élt a tyúk, amelyik a tojást tojta. Ezután már csak a finom és jó minőségű étel elkészítése van hátra!

A tehén és a tej

Ezek a tehenek biotejet adnak.
Tudod-e, mitől lesz a tej biotej?

Print version of the pageTo top of the page
 
 Zöld mező tehenekkelA tehenek az ökológiai gazdaságokban nincsenek megkötve vagy elzárva a zöld mezőktől, melyeken tiszta és természetes legelőhöz juthatnak. A gazdák, akik ezeket a teheneket tartják, bizonyos szabályokat tartanak be azért, hogy biztosítsák az állatok teljes kényelmét, és hogy friss, jó minőségű tejet adjanak.
 
 Négy tehén, és a gazda, amint feji őketA gazdák és segítőik rendszeresen összegyűjtik a tejet és különleges tejfeldolgozó üzemekbe küldik azt, ahol palackozzák vagy friss és finom tejtermékek készítéséhez, például sajthoz, joghurthoz, tejszínhez vagy fagylalthoz használják.
 
 Tejes üvegek a futószalagon. Az egyik üvegen látható az ökológiai logóAmikor a biotejet palackozzák vagy tejtermékeket készítenek belőle, egy különleges jelzést vagy feliratot írnak fel rájuk, ami információt tartalmaz arról, hogy hol, hogyan és ki gyártotta a terméket. Ezeket a termékeket aztán különleges bioboltokban, közértekben, éttermekben és kávéházakban adják el.
 
 Család vacsora közben. A tej mellet sok más biotermék is látható az asztalonAmikor a családok, mint amilyen a tiéd is, ilyen jellel vagy felirattal ellátott tejet vagy más tejterméket vásárolnak, megtudhatják, hogyan tartotta be a gazda a különleges szabályokat, és biztosak lehetnek abban, hogy a tehén kényelmes és egészséges életet él. Erre gondolhatnak, miközben megeszik a finom joghurtot vagy az egészséges gabonapelyhet, és még sok mást!

„Így álltam át a biogazdálkodásra”

Ez az ír családmpeg-4v(25 MB) beszámol neked arról, hogyan fogott bele a biogazdálkodásba.

Mi az, hogy biotej, és hogyan lehet azt előállítani?

Van valami elképzelésed arról, hogy mitől biotej a biotej?
Az állattenyésztő elmeséli Neked!mpeg-4v(25 MB)

Játékok és fejtörők

Vajon mennyire jó az emlékezőtehetséged? Próbáld ki bio-memóriajátékunkat swf(305 kB) !

Julia és Steven

Olvasd el ezt a lebilincselő képregényt(4 MB) Julia és Steven kalandjairól, és közben megismerheted az ökológiai termelés csínját-bínját!