Organski uzgoj

Dječji kutak

Dječji kutak

Dobro došli na Oonainu farmu! Na njezinoj farmi ima kokoši koje nesu jaja i krava za proizvodnju mlijeka. Tek prije nekoliko godina je odlučila pretvoriti svoju farmu u ekološku. Pođimo na putovanje da bismo saznali kako je ona to učinila!

Znate li kako se ekološka hrana u supermarketu proizvodi iz vrećice sjemenja na farmi? Ovdje ćemo ići na putovanje od farme do vaše vilice!

 

Kokoš i jaja


Ovo su Oonaine kokoši, i one nose ekološka jaja. Što Oona čini kako bi osigurala da su jaja ekološka?

Print version of the pageTo top of the page
Illustration: Hens in the front of an organic farm on a green field Kokoši na organskoj farmi hodaju okolo i žive od hrane koja se uzgaja isključivo na prirodan način. Njihovi kljunovi nisu obrubljeni i njihova krila nisu ošišana. One često žive u malim skupinama s drugim kokošima i nose jaja u ugodnom ambijentu. ekološki poljoprivrednici slijede posebna pravila kako bi se osiguralo da kokoši žive što je moguće sretnije i zdravije.
 
Illustration: One hen in the hen house sitting on straw Jaja prikuplja poljoprivrednik. Ponekad poljoprivrednik prodaje jaja izravno iz njegove ili njezine farme ili na obližnjoj tržnici s drugim poljoprivrednicima. A ponekad ih on ili ona prodaje za tvrtku koja ih prodaje supermarketima i restoranima.
 
Illustration: Eggs are cleaned and put in cartons labeled with the organic farming logo Prije prodaje ekoloških jaja, ona se čiste i stavljaju u kartonske kutije s logotipom ili tekstom koji objašnjava gdje, kako i tko ih je proizveo. Jaja također mogu postati jedna od mnogih drugih ekoloških sastojaka u proizvodima kao što su tjestenina ili slatkiši koji će također biti označeni istim logotipom i tekstom.
 
Illustration: A father and his son are in the supermarket shopping groceries, selecting organic food such as the eggs Kada vaša obitelj i drugi odluče kupiti jaja ili proizvode s tim posebnim logotipom ili tekstom, znat ćete sve o tome kako se poljoprivrednik pridržavao onih posebnih propisa i kako je kokoš koja je položila jaja živjela sretno i i zdravo. Tada se možete radovati ukusnom i kvalitetnom obroku!
 

Krava i mlijeko


Oonaine krave su krave muzare za proizvodnju ekološkog mlijeka.
Znate li što čini mlijeko ekološkim?

Print version of the pageTo top of the page
Illustration: Green fields with cowsKrave na organskoj farmi nisu stalno vezano ili udaljene od zelenih polja u kojima se hrane na prirodnom pašnjaku. Poljoprivrednici koji čuvaju ove krave slijede pravila kako bi osigurali da se čuvaju na posve prikladan način i da pružaju svježe, visoko kvalitetno mlijeko.
 
Illustration: Milking plant with fours cows being milked, and a farmerPoljoprivrednici i njihovo osoblje redovito prikupljaju ovo mlijeko i šalju ga posebnim mljekarama na punjenje u boce ili ga koriste za izradu svježih i ukusnih mliječnih proizvoda kao što su sirevi, jogurti, kreme i sladoled.
 
Illustration: Milk in bottles on a assembly line. The organic farming logo is displayed on a bottle logoKada se organsko mlijeko puni u boce ili pretvara u druge mliječne proizvode, na njima se nalazi poseban logotip ili tekst te uključuje informacije o tome gdje, kako i tko je proizveo robu. Ova roba se zatim prodaje na mjestima poput posebnih trgovina organske hrane, supermarketa, restorana i kafića.
 
Illustration: A family is having dinner together, along with the milk several organic products and food are on the table Kada se obiteljima sviđa kupovati vaše mlijeko i druge mliječne proizvode s tim posebnim logotipom ili tekstom, one znaju sve o tome kako se poljoprivrednik pridržavao onih posebnih propisa i smirenog i zdravog načina života krave. Oni mogu razmišljati o tome dok jedu ukusni jogurt, zdrave zdjele žitarica i više!
 

“Kako sam pretvorio moju farmu u ekološku”

Doznajte od ove obitelji u Irskoj kako su učinili svoju farmu ekološkommpeg-4v(25 MB) .

Kako to da mlijeko može biti ekološko?

Imate li ideju kako je mlijeko ekološko? Saznajte od poljoprivrednika!mpeg-4v(25 MB)

Igre

Koliko je dobro vaše pamćenje? Odigrajte igru memorije o ekološkom uzgoju! swf(306 kB)

Julia i Steven

Pratite avanture Julie i Stevena u ovom stripu(4 MB) i usput učite o ekološkim proizvodima!