Luomumaatalous

Lasten sivut

Lasten sivut

Tervetuloa Oonan maatilalle! Oonan tilalla kasvatetaan kanoja ja lehmiä, joista saadaan munia ja maitoa. Muutama vuosi sitten tilalla siirryttiin luonnonmukaiseen tuotantoon. Katsotaanpa, miten se tapahtui...

Oletko ostanut kaupasta luomutuotteita? Tiedätkö, miten ne tuotetaan? Tule seuraamaan luonnonmukaisen tuotteen vaiheita siemenestä ruokapöytään...

 

Kana ja munat

Tässä ovat Oonan kanat, joista saadaan luomumunia. Miten kanoja on hoidettava, jotta munia voidaan sanoa luonnonmukaisesti tuotetuiksi?

Print version of the pageTo top of the page
 
Kanoja pellolla luomutilan edustallaKanat laiduntavat luomutilalla ulkoilmassa nauttien luonnollisia aineita sisältäviä rehuja. Niiden nokkia ei ole leikattu eikä siipiä typistetty. Ne elävät usein pienissä laumoissa ja munivat mukavassa ympäristössä. Luomuviljelijät huolehtivat että kanat elävät niin onnellisesti ja terveesti kuin mahdollista.
 
Kanalan kana oljilla.Ennen kuin luomumunat myydään, ne puhdistetaan ja pakataan kartonkipakkauksiin, joiden merkinnöistä käy ilmi missä, miten ja kenen toimesta ne ovat tuotettu. Nämä munat voivat päätyä myös ainesosiksi pastaan tai makeisiin, jotka myös kantavat samaa merkkiä tai selitystä.
 
Kananmunat puhdistetaan ja pakataan luomumerkillä varustettuihin kartonkipakkauksiin.Ennen kuin luomumunat myydään, ne puhdistetaan ja laitetaan kartonkipakkauksiin varustettuna merkeillä tai sanoilla, jotka selittävät missä, miten ja kenen toimesta ne on tuotettu. Myös monien muiden ainesosien muodostamissa tuotteissa, kuten pastassa tai makeisissa käytetyt luomumunat merkitään samoilla merkeillä ja sanoilla.
 
Isä ja poika ovat ostoksilla supermarketissa, ja he valitsevat luomutuotteita, kuten munia.Ostaessaan näillä erikoismerkeillä tai sanoilla merkittyjä munia tai muita tuotteita, perheesi voi varmistua, että viljelijä noudattaa luomutuotannon ohjeita ja että kanat elävät tyytyväisinä ja terveinä. Perheesi osaa myös odottaa, että syötte pian herkullisen, korkealaatuisen ja aidolta maistuvan aterian!

Lehmä ja maito

Oonan tilalla on lypsylehmiä, joista saadaan luomumaitoa.
Tiedätkö, miten maitoa tuotetaan luonnonmukaisesti?

Print version of the pageTo top of the page
 
Lehmiä laitumellaLuomutilalla lehmät eivät ole jatkuvasti kytkettyinä, ja ne voivat vapaasti liikkua laitumelle, jossa ne syövät laidunnurmea. Luomutuottajat noudattavat sääntöjä varmistaakseen eläimille hyvät oltavat, jolloin ne tuottavat tuoretta, korkealaatuista maitoa.
 
Maatilallinen lypsää neljää lehmäänsä meijerissä.Viljelijät lypsävät luomumaidon säännöllisesti, ja se läheteään meijereihin pakattavaksi, tai siitä voidaan valmistaa herkullisia maitotuotteita, kuten juustoa, jugurttia, kermaa tai jäätelöä.
 
Maitopulloja tuotantohihnalla. Luomumerkki on näkyvissä pullossa.Kun luomumaito on pakattu tai muutettu maitotuotteiksi, niihin lisätään merkki tai selitys josta käy ilmi missä, miten ja kenen toimesta tuote on valmistettu. Näitä tuotteita myydään sitten erityissä luomukaupoissa, supermarketeissa, ravintoloissa ja kahviloissa.
 
Perhe yhteisellä aterialla. Pöydällä näkyy lukuisia luomutuotteita.Kun tavalliset perheet ostavat näitä erityismerkillä varustettuja maitotaloustuotteita, he voivat olla varmoja että viljelijä on noudattanut erityissääntöjä ja lehmät ovat eläneet mukavaa ja terveellistä elämää. Sitä he voivat ajatella nauttiessaan herkullista jugurttia tai kulhollista terveellisiä muroja!

Miten maatila muutetaan luomutilaksi?

Irlantilainen viljelijäperhempeg-4v(25 MB) kertoo, miten se siirtyi luonnonmukaiseen tuotantoon.

Mitä tarkoittaa luonnonmukainen maito?

Miten luomumaito oikein tuotetaan?
Maidontuottaja kertoo.mpeg-4v(25 MB)

Pelit ja tietovisat

Muistipeli swf(304 kB) – Testaa muistiasi luomutuotantoon liittyvien kuvien avulla

Julian ja Stevenin seikkailut

Sarjakuvakertomus(4 MB) lasten vierailusta luomutilalle