Βιολογική γεωργία

Η γωνιά του παιδιού

Η γωνιά του παιδιού

Καλωσορίσατε στο αγρόκτημα της Όονα! Η Όονα στο αγρόκτημά της μεγαλώνει κότες για τα αυγά τους και αγελάδες για το γάλα τους. Πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να μετατρέψει το αγρόκτημά της σε βιολογικό. Ας την επισκεφθούμε για να μάθουμε πώς το κατόρθωσε!

Γνωρίζετε ότι τα βιολογικά τρόφιμα που βρίσκουμε στα καταστήματα ξεκίνησαν την πορεία τους από ένα πακέτο σπόρων στο αγρόκτημα; Το ταξίδι λοιπόν ξεκινά από το αγρόκτημα και καταλήγει στο πιάτο μας!

 

Οι κότες και τα αυγά

Αυτές είναι οι κότες της Όονα που κάνουν βιολογικά αυγά. Τι κάνει η Όονα για να είναι σίγουρη ότι τα αυγά της είναι βιολογικά;

Print version of the pageTo top of the page
 
Κότες σε έναν πράσινο αγρό μπροστά από ένα βιολογικό αγρόκτημαΤα πουλερικά σε ένα βιολογικό αγρόκτημα περιφέρονται τριγύρω στον εξωτερικό χώρο τους και τρέφονται με τροφές που καλλιεργήθηκαν με φυσικές μεθόδους. Τα ράμφη τους δεν έχουν κοπεί και οι φτερούγες τους δεν έχουν δεθεί. Συχνά, ζούνε σε μικρές ομάδες με άλλες κότες και γεννούν τα αυγά τους σε άνετο περιβάλλον. Οι βιοκαλλιεργητές ακολουθούν τους ειδικούς κανόνες με σκοπό την υγιή και χαρούμενη διαβίωση των πουλερικών, όσο αυτό είναι δυνατό.
 
Μία κότα καθισμένη στα άχυρα μέσα στο σπίτι τηςΤα αυγά συλλέγονται από τον αγρότη. Κάποιες φορές ο αγρότης πωλεί τα αυγά απευθείας από το αγρόκτημά του/της ή στη κοντινή αγορά μαζί με άλλους παραγωγούς. Και κάποιες φορές τα πωλεί σε εταιρεία που εμπορεύεται το προϊόν σε υπεραγορές και εστιατόρια.
 
Τα αυγά καθαρίζονται και τοποθετούνται σταΠροτού πωληθούν τα βιολογικά αυγά, καθαρίζονται και τοποθετούνται σε χάρτινες συσκευασίες με σύμβολα ή φράσεις που εξηγούν το πού, πώς και από ποιον έγινε η παραγωγή. Τα αυγά, ίσως, επίσης, γίνουν ένα από τα πολλά βιολογικά συστατικά για προϊόντα όπως τα ζυμαρικά ή τα γλυκά, τα οποία στη συνέχεια θα σημανθούν με τα ίδια σύμβολα και φράσεις.
 
Ένας πατέρας και ο γιος του στο σούπερ μάρκετ αγοράζουν τρόφιμα, επιλέγοντας βιολογικά τρόφιμα όπως τα αυγάΌταν η οικογένειά σας και άλλοι επιλέξουν να αγοράσουν αυγά ή προϊόντα με αυτά τα ειδικά σύμβολα ή φράσεις, μπορούν να γνωρίζουν το πώς ο αγρότης εφάρμοσε τους ειδικούς κανόνες και το πώς τα πουλερικά που έδωσαν τα αυγά τους έζησαν χαρούμενα και υγιή. Επίσης, γνωρίζουν ότι σύντομα θα γευτούν ένα γευστικό, υψηλής ποιότητας και αυθεντικό γεύμα!

Η αγελάδα και το γάλα

Οι αγελάδες της Όονα παράγουν βιολογικό γάλα.
Γνωρίζετε πότε ένα γάλα είναι βιολογικό;

Print version of the pageTo top of the page
 
Πράσινοι αγροί με αγελάδεςΟι αγελάδες ενός βιολογικού αγροκτήματος δε βρίσκονται δεμένες ή περιορισμένες μακριά από τα πράσινα χωράφια στα οποία μπορούν να βόσκουν φυσικά. Οι αγρότες που εκτρέφουν αυτά τα ζώα ακολουθούν κάποιους κανόνες για να διασφαλίσουν ότι αυτά ζούνε άνετα και παράγουν έτσι φρέσκο γάλα υψηλής ποιότητας.
 
Αρμεκτική μονάδα με τέσσερις αγελάδες που αρμέγονται, και έναν αγρότηςΟι αγρότες συλλέγουν αυτό το γάλα και το αποστέλλουν σε εξειδικευμένες γαλακτοπαραγωγικές εταιρείες που το συσκευάζουν ή το χρησιμοποιούν για την παραγωγή φρέσκων και γευστικών γαλακτοκομικών προϊόντων όπως διάφορα τυροκομικά, γιαούρτια, κρέμες και παγωτό.
 
Απεικόνιση: Γάλα σε μπουκάλια στην αλυσίδα συναρμολόγησης. Το λογότυπο της βιολογικής καλλιέργειας επιδεικνύεται σε ένα μπουκάλιΌταν το βιολογικό γάλα συσκευάζεται σε μπουκάλια ή μετατρέπεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ένα ειδικό σύμβολο ή κάποιες λέξεις τοποθετούνται σε αυτά, περιέχοντας πληροφορίες για το πού, πώς και από ποιον αυτά τα αγαθά παρήχθησαν. Στη συνέχεια πωλούνται σε σημεία όπως είναι τα καταστήματα εμπορίας βιολογικών προϊόντων, τα υπερκαταστήματα και τα εστιατόρια και τα καφενεία.
 
Απεικόνιση: Μια οικογένεια γευματίζει μαζί. Εκτός από το γάλα στο τραπέζι βρίσκονται και διάφορα άλλα βιολογικά προϊόντα και τρόφιμαΌταν οι οικογένειες, όπως και η δική σας, αγοράζουν γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με αυτά τα ειδικά σύμβολα ή λέξεις, τότε γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με το πώς ο παραγωγός ακολούθησε τους ειδικούς κανόνες για την υγιεινή και άνετη διαβίωση των ζώων. Μπορούνε να σκεφτούν για αυτό καθώς τρώνε τα γευστικά γιαούρτια, τα υγιεινά δημητριακά και άλλα!

«Πώς έκανα το αγρόκτημά μου βιολογικό»

Δείτε πώς αυτή η οικογένεια στην Ιρλανδίαmpeg-4v(25 MB) μετέτρεψε το αγρόκτημά της σε βιολογικό.

Τι καθιστά το γάλα βιολογικό;

Γνωρίζετε τι είναι το βιολογικό γάλα; Όλα όσα θέλετε να μάθετε, κατευθείαν από τον παραγωγό!mpeg-4v(25 MB)

Παιχνίδια και κουίζ

Πόσο καλή είναι η μνήμη σας; Παίξτε το παιχνίδι μνήμης swf(309 kB) για τη βιολογική γεωργία!

Η Τζούλια και ο Στίβεν

Ακολουθείστε τις περιπέτειες της Τζούλια και του Στίβεν σε αυτό το κόμικ(4 MB) και μάθετε τα πάντα για τα βιολογικά προϊόντα!