Биологично земеделие

Детски кът

Детски кът

Добре дошли във фермата на Уна! Във фермата си тя има кокошки носачки и млечни крави. Само преди няколко години Уна реши да започне производство на биологична продукция. Нека да видим как тя успя да направи това!

Знаете ли как биологичните храни в супермаркета са произведени от пакет семена във фермата? Сега ще отидем на пътешествие от фермата до вашата трапеза!

 

Кокошката и яйцата


Това са кокошките на Уна, които мътят биологични яйца. Какво прави Уна, за да гарантира, че яйцата са биологични?

Print version of the pageTo top of the page
 
Илюстрация: Кокошки пред биологично стопанство, разположено на зелено полеКокошките в биологичните стопанства се разхождат на чист въздух и ядат храна, която е само естествена. Те имат клюнове и крила - биологичният производител не им ги реже, за да не ги боли и да не им липсват! Често те живеят заедно с другите кокошки, за да си имат компания, и снасят яйцата си в удобни сламени легълца. Биологичният производител спазва правила, за да е сигурен, че кокошките са щастливи и здрави.
 
Илюстрация: Една кокошка в кокошарника, седнала върху сламаЯйцата ги събира стопанинът. Понякога той продава яйцата направо в стопанството или на близкия пазар заедно с другите производители. А друг път ги продава на фирма, която пък на свой ред ги продава на супермаркетите или в ресторантите.
 
Илюстрация: Почистване и поставяне на яйца в картонени опаковки, обозначени с логото за биологично производствоПреди да се продадат, яйцата трябва да се почистят и сложат в картонени кутии, на които има от специалните надписи, показващи кога, как и от кого са произведени. Яйцата могат да се слагат и в други продукти като спагети или сладкиши. Те също са означени със същите символи и думи.
 
Илюстрация: Баща и син са на покупки в супермаркета, като избират различни биологични продукти, между които и яйцаКогато твоето семейство или приятели купуват от тези яйца или други неща за ядене, на които са сложени специалните думи и знаци, те знаят, че стопанинът е спазил всички правила и че кокошката, снесла яйцата, е била доволна и здрава. Яйцата от щастливи кокошки са и по-вкусни и истински!

Кравата и млякото


Кравите на Уна дават биологично мляко.
Знаете ли кое прави млякото биологично?

Print version of the pageTo top of the page
 
Илюстрация: Зелени поля с кравиКравите в биологичните стопанства не са постоянно вързани, нито пък стопанинът ги заключва далеч от зелените полета - той ги пуска там, за да пасат свободно. Производителите се грижат добре за кравите и искат да им е удобно и да се чувстват добре. Кравите са благодарни и дават най-прясното и вкусно мляко.
 
Илюстрация: Млеконадойна станция: четири крави се доят в присъствието на земеделския стопанинПроизводителите и техните помощници взимат млякото от кравите и го изпращат в специални мандри. Там работниците го наливат в бутилки или пък правят вкусни млечни продукти - сирене или кисело мляко, крем или дори сладолед!
 
Илюстрация: Бутилирано мляко върху поточна линия. Върху едната бутилка ясно се вижда логото за биологично производствоКогато семейства, като твоето, купуват мляко или други млечни продукти, на които има тези специални знаци и думи, те знаят, че стопанинът е спазвал специалните правила и се е грижил кравата да е здрава и щастлива. Ти и твоето семейство можете да разсъждавате върху това, докато се храните с вкусното мляко, полезните овесени ядки или с други продукти!
 
Илюстрация: Семейство вечеря, а на масата освен млякото присъстват и други биологични продукти и храниКогато семейства, като твоето, купуват мляко или други млечни продукти, на които има тези специални знаци и думи, те знаят, че стопанинът е спазвал специалните правила и се е грижил кравата да е здрава и щастлива. Ти и твоето семейство можете да разсъждавате върху това, докато се храните с вкусното мляко, полезните овесени ядки или с други продукти!

„Как фермата ми стана биологична“

Научете как това ирландско семействоmpeg-4v(25 MB) е превърнало фермата си в биологична.

Как може млякото да бъде биологично?

Знаете ли какво прави млякото биологично? Научете от самия фермер!mpeg-4v(25 MB)

Викторини и игри

Добра ли е паметта ви? Играйте играта за трениране на паметта swf(306 kB) , посветена на биологичното земеделие!

Джулия и Стивън

Проследете приключенията на Джулия и Стивън в комикса(4 MB) и едновременно с това научете за производството на биологична продукция!