Agricultura ecologică

Încrederea consumatorilor

Încrederea consumatorilor

Peste 70% dintre europeni spun că au încredere în produsele bio. Totuși, aproape 60% dintre aceștia sunt de părere că sistemul de control trebuie îmbunătățit. Pentru a putea avea încredere, consumatorii vor să știe că, pe lângă criteriile de calitate, produsele etichetate drept ecologice respectă și alte condiții legate de protecția mediului, bunăstarea animalelor și stimularea dezvoltării rurale.

Certificarea și încrederea

  • Sigla și eticheta ecologică a UE sunt modalități simple prin care consumatorii pot recunoaște produsele bio. Ele constituie, de asemenea, un pas important în garantarea faptului că produsele bio respectă întotdeauna norme stricte.
  • Calitatea alimentelor: 90% dintre europeni consideră că „bio” înseamnă, prin definiție, „fără organisme modificate genetic (OMG)”. Aflați care sunt restricțiile referitoare la pesticide, îngrășăminte și antibiotice și ce metode aplică agricultorii pentru a obține produse bio de bună calitate, prin rotația culturilor și culturile de sezon.
  • Inspecțiile și controalele: numai jumătate din europeni știu că toți operatorii ecologici trebuie controlați cel puțin o dată pe an. Descoperiți procesul de control, în totalitatea sa.
  • Un lanț scurt de aprovizionare: în agricultura ecologică, distanța în timp și spațiu dintre locul de producție și consumator se reduce considerabil.

Mediul

Producția ecologică combină cele mai bune practici de mediu cu un nivel înalt de biodiversitate și cu conservarea resurselor naturale. Este vorba de o metodă de producție care utilizează substanțe și procese naturale. Astfel sunt produse bunuri publice care contribuie la protecția mediului.

Bunăstarea animalelor

Producția ecologică se bazează și pe aplicarea unor norme stricte în materie de bunăstare a animalelor, care respectă nevoile fiecărei specii. Agricultorul alege rase și practici de creștere corespunzătoare și menține sănătatea animalelor stimulându-le sistemul imunitar natural. El trebuie să asigure bunăstarea animalelor pe tot parcursul procesului de producție.