Biogazdálkodás

Fogyasztói bizalom

Fogyasztói bizalom

Az európai fogyasztók több mint 70%-a bízik az ökológiai termékekben. Mindazonáltal közel 60%-uk kívánatosnak tartja, hogy javuljon a biotermékek ellenőrzése. A fogyasztói bizalom nem szűkíthető le az áruk minőségének kérdésére. A környezet védelme, az állatok életminőségének javítása és a vidékfejlesztés előmozdítása szintén fontos szempont a fogyasztók számára.

Tanúsítás és bizalom

  • Az egységes uniós logó és címke, melynek alapján a fogyasztók gyorsan és egyszerűen felismerhetik az ökológiai termelésből származó élelmiszereket, biztosítékot jelent arra nézve, hogy az általa jelölt biotermékek minősége mindig és mindenhol egyformán kiváló.
  • Élelmiszer-minőség – Az európai lakosok 90%-a úgy gondolja, hogy az ökológiai termék (más néven biotermék) egyet jelent a géntechnológiával nem módosított (GMO-mentes) termékkel. Webhelyünkön felvilágosítással szolgálunk arról, milyen korlátozások érvényesek a növényvédő szerekre, a műtrágyákra és az antibiotikumokra, és ismertetjük, milyen fontos szerepet tölt be a vetésforgó és az idénytermelés a jó minőségű biotermékek előállításában.
  • Ellenőrzés és felügyelet – Az európai fogyasztóknak csupán a fele van tudatában annak, hogy az ökológiai termelést folytató üzemeket évente legalább egyszer ellenőrizni kell. Pedig minden fogyasztónak tanácsos nagy vonalakban megismernie, milyen ellenőrzési fázisokon kell keresztülmenniük a bioélelmiszereknek, mielőtt kikerülnek az üzletekbe.
  • Rövid ellátási lánc – A biológiai termelés egyik előnye abban rejlik, hogy számottevően lerövidül az agáripari termékek útja a mezőgazdasági üzemtől a fogyasztás helyéig.

Környezetvédelem

A biotermelés a legjobb környezetvédelmi módszereket ötvözi, és emellett a magas szintű biodiverzitás és a természeti erőforrások megőrzését is biztosítja. Az ökológiai termelés kizárólag természetes eljárásokat alkalmaz és csakis természetes anyagokat használ fel, így hozzájárul környezetünk védelméhez.

Állatjólét

A különböző állatfajok sajátos szükségleteit is figyelembe vevő, szigorú állatjóléti normák alkalmazása az ökológiai termelés egyik sarokköve. Ebbe beletartozik a megfelelő tenyészfajok és állattartási módszerek kiválasztása, valamint az is, hogy a tenyésztők az állatok természetes immunrendszerének erősítése révén törekedjenek az állatok jó egészségi állapotának megőrzésére. Az állatállomány jólétéről a termelési folyamat egésze során gondoskodni kell.