Luomumaatalous

Kuluttajien luottamus luomuun

Kuluttajien luottamus luomuun

Yli 70 prosenttia eurooppalaisista luottaa luomutuotteisiin. Lähes 60 prosenttia heistä toivoisi kuitenkin parannuksia luomualan valvontajärjestelmään. Laatu ei ole kuluttajille ainoa kriteeri valita luomutuotteita. Vaa'assa painavat myös halu edistää ympäristönsuojelua ja maaseudun kehittymistä sekä parantaa tuotantoeläinten olosuhteita.

Sertifiointi ja laatu

  • EU:n luomutunnus ja -merkintäjärjestelmä – Tunnuksen ja tuotemerkintöjen ansiosta kuluttajat tunnistavat luomutuotteet helposti. Ne ovat tae siitä, että luomutuotteet täyttävät tiukat vaatimukset.
  • Luomutuotteiden laatu – Jopa 90 % eurooppalaisista uskoo, että luomutuotteet eivät koskaan sisällä muuntogeenisiä organismeja. Luomutuotannossa rajoitetaan esimerkiksi torjunta-aineiden, lannoitteiden ja antibioottien käyttöä ja suositaan viljelykiertoa ja kausiluonteista viljelyä.
  • Valvonta ja tarkastukset Vain puolet eurooppalaisista tietää, että kaikki luomutuotantoyksiköt tarkastetaan vähintään kerran vuodessa. Valvontaprosessi on monivaiheinen.
  • Lyhyet toimitusketjut Luomutuotteiden matka maatilalta ruokapöytään on selvästi lyhyempi kuin perinteisten maataloustuotteiden.

Ympäristö

Luonnonmukaisessa tuotannossa käytetään ympäristöä säästäviä menetelmiä sekä edistetään luonnon monimuotoisuutta ja luonnonvarojen suojelua. Viljelyssä hyödynnetään luonnollisia menetelmiä ja eloperäisiä aineita. Luomutuotanto edistää ympäristönsuojelua, joten se hyödyttää koko yhteiskuntaa.

Tuotantoeläinten hyvinvointi

Luomutilojen kotieläintuotannossa sovelletaan tiukkoja eläinten hyvinvointivaatimuksia, joissa otetaan huomioon lajikohtaiset tarpeet. Luomutuotantoon valitaan sopivat eläinrodut ja käytännöt. Eläinten terveyttä pidetään yllä edistämällä niiden vastustuskykyä ja luontaista immuunijärjestelmää. Eläinten hyvinvoinnista pidetään huolta koko tuotantoprosessin ajan.