Agricultură şi dezvoltare rurală

PAC pe scurt

PAC pe scurt

PAC
PAC pe scurt

Agricultorii alimentează constant, durabil și accesibil peste 500 de milioane de europeni. Politica agricolă aplicată de Uniunea Europeană încearcă să le asigure agricultorilor un trai decent, dar le cere în același timp să respecte cerințe legate de sănătatea și bunăstarea animalelor, de protecția mediului și de siguranța alimentară. Ea urmărește, de asemenea, dezvoltarea durabilă a zonelor rurale.

Sectorul agroalimentar este cel mai important sector economic din Uniunea Europeană (UE), cu 22 de milioane de fermieri și lucrători agricoli. În plus, agricultura stă la baza industriei alimentare, a comerțului cu alimente și a serviciilor de alimentație publică, sectoare în care lucrează 44 de milioane de europeni. UE este exportator net de alimente și băuturi, exportând bunuri în valoare de peste 130 miliarde EUR pe an. Mai multe date despre comerțul UE cu produse agro-alimentare.

Politica agricolă comună (PAC) urmărește, pe de o parte, să ajute în mod direct fermierii (prin sprijinul pentru venit și diferite măsuri de piață) și pe de altă parte, să asigure dezvoltarea durabilă a zonelor rurale, în funcție de nevoile fiecărei țări din UE.

 

Agricultura, sector esențial pentru dezvoltarea economică durabilă

UE vrea să se asigure că agricultura rămâne sustenabilă și competitivă. În acest scop, alocă bani europeni pentru:

  • sprijinul pentru veniturile fermierilor, acordat ținând cont de orientarea pieței (adică pentru producția care răspunde cererii consumatorilor) și de considerente de siguranță alimentară și de protecție a mediului și a sănătății și bunăstării animalelor

Cu un buget anual de circa 59 de miliarde EUR, aceste măsuri sunt finanțate din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).