Navigációs útvonal

További eszközök

Az Ön hangja Európában

Az Európai Bizottság által működtetett Az Ön hangja Európában című weboldalon egy helyen megtalálhatók mindazok a konzultációk és egyéb véleménynyilvánítási eszközök, melyek révén az érdeklődők megoszthatják álláspontjukat a Bizottsággal, hogy ezáltal is segítsék az uniós szakpolitikai döntéshozatalt.
Minőségi jogalkotási programjának keretében a Bizottság nagyobb figyelmet kíván szentelni a polgároknak és az érdekelt feleknek, az első lépésektől, azaz a javaslatok előkészítésétől kezdve azok elfogadásán keresztül egészen az értékelésig.

  • Az uniós intézmény a polgárok észrevételeit már az ütemtervekkel és a kezdeti hatásvizsgálatokkal kapcsolatban, azaz az előkészítési szakaszban várja.
  • A kezdeményezéstől függően más-más típusú (pl. célzott vagy nyilvános) konzultáció kerül megrendezésre. A nyilvános konzultációk során Ön véleményt mondhat az előkészítés alatt álló bizottsági javaslatokhoz kapcsolódó hatásvizsgálat legfontosabb szempontjairól és a már alkalmazott szakpolitikák értékelésének és célravezetőségi vizsgálatának főbb elemeiről. Az érdekelteknek rendszerint legalább 12 hét áll a rendelkezésükre arra, hogy kitöltsék és benyújtsák a konzultációs kérdőívet.
  • Miután a Bizottság lezárta az új jogszabályi kezdeményezés előkészítését és a biztosi testület elfogadta a tervezetet, az érdeklődők véleményezhetik a Bizottság javaslatait.
  • Hamarosan a felhatalmazáson alapuló jogi aktusok és a fontos végrehajtási jogi aktusok tervezetével kapcsolatban is visszajelzést lehet küldeni a Bizottságnak.

Az Enyhítsünk a terheken - Ossza meg velünk véleményét! weboldalon Ön bármikor javaslatot tehet az uniós jogszabályok hatékonyságának és eredményességének növelésére.

 

Ha értesítést szeretne kapni az új ütemtervek vagy kezdeti hatásvizsgálatok és/vagy nyilvános konzultációk közzétételéről, iratkozzon fel az alábbi szolgáltatásainkra:

 

Miért nem olvasható minden információ az EU valamennyi hivatalos nyelvén?

A webhely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén olvasható. Előfordulhat azonban, hogy egyes linkek az Európai Bizottság olyan weboldalaihoz vezetnek, amelyek különféle okokból kifolyólag nem állnak minden nyelven rendelkezésre. Így például azok a konzultációs dokumentumok, amelyek célcsoportját valamely szűkebb – nem mindegyik tagállamra jellemző – szakterület képviselői képezik, nem feltétlenül jelennek meg minden hivatalos nyelven.
Ennek ellenére a nyilvános konzultációkat az EU bármelyik hivatalos nyelvén ki lehet tölteni – kivéve, ha erre vonatkozóan a konzultációs dokumentum másképpen nem rendelkezik.