Întrebări frecvente

Cum mă poate ajuta Grupul de consultare a întreprinderilor europene (EBTP)?

Cu ajutorul dumneavoastră, consultările EBTP vor contribui la îmbunătăţirea calităţii legislaţiei şi la crearea unui mediu de afaceri mai sănătos.

Când elaborează legislaţie şi politici noi, Comisia trebuie să identifice aspectele importante pentru întreprinderi.

Contribuţiile dumneavoastră la consultările EBTP vor ajuta Comisia să evalueze mai bine în ce măsură legislaţia vă afectează afacerile.

După punerea în aplicare a politicii, ne puteţi transmite date despre cum au evoluat lucrurile, inclusiv despre efecte secundare neaşteptate.

Orice întreprindere poate face parte din EBTP?

Da, cu condiţia să aibă sediul în Uniunea Europeană (sau în Norvergia ori Islanda).

De unde pot afla mai multe informaţii despre EBTP?

Îl puteţi contacta pe coordonatorul EBTP din ţara dumneavoastră sau secretariatul EBTP.

Cum pot deveni membru al EBTP?

Pentru a vă înscrie este suficient să îl contactaţi pe coordonatorul naţional din ţara dumneavoastră şi să îi furnizaţi Comisiei unele informaţii de bază cu privire la întreprinderea dumneavoastră, completând un formular de înregistrare.

Aceste informaţii vor fi prelucrate în condiţii de strictă confidenţialitate.

Ce se întâmplă când îmi înscriu întreprinderea în EBTP?

Datele dumneavoastră de contact sunt stocate în baza de date EBTP şi verificate de coordonatorul dumneavoastră naţional, care s-ar putea să vă mai pună unele întrebări suplimentare.

Dacă vi se aprobă cererea, veţi fi anunţat prin e-mail şi invitat să participaţi la următoarea consultare EBTP. În acest e-mail vi se vor comunica numele de utilizator şi parola.

Câte consultări se publică pe an?

Între 6 şi 8, iar temele vizează activitatea cotidiană a întreprinderilor.

Cât de mult îmi va lua să răspund?

Aproximativ 15 minute. Fiecare consultare presupune completarea unui scurt chestionar on-line.

În ce interval de timp trebuie să răspund?

De obicei, în 4 săptămâni.

Cum pot actualiza datele companiei?

Comunicaţi-le coordonatorului EBTP naţional, care se va ocupa de acest lucru pentru dumneavoastră.

În EBTP se pot înscrie şi organizaţii care reprezintă sectorul industrial sau întreprinderile?

NU, membrii EBTP sunt doar întreprinderi individuale. Totuşi, dacă sunteţi reprezentant al unor întreprinderi sau organizaţii profesionale, puteţi informa companiile pe care le reprezentaţi în legătură cu EBTP, pentru ca acestea să se poată înscrie.

Când expiră calitatea de membru al EBTP?

Firma dumneavoastră poate fi membră EBTP atât cât veţi dori. Dacă intenţionaţi să vă retrageţi, trimiteţi-i un e-mail coordonatorului dumneavoastră naţional prin care să-i solicitaţi să vă elimine din grup.

Ce fel de informaţii trebuie să furnizez la înscriere?

În general:

  • domeniul principal de activitate (sectorul economic)
  • numărul de angajaţi
  • dacă importaţi sau exportaţi produse/servicii peste hotare în UE sau în afara acesteia
  • datele de contact ale unei persoane din compania dumneavoastră căreia îi vor fi trimise cererile legate de participarea la consultări.

Informaţiile sunt utilizate pentru a evalua caracterul reprezentativ al grupului şi permit o analiză mai detaliată a rezultatelor. Petru actualizarea informaţiilor, contactaţi-l pe coordonatorul naţional.

Ce informaţii mi se vor comunica în urma participării la o consultare?

  • statistici – un rezumat cu toate răspunsurile – publicate pe site-ul EBTP în termen de o săptămână de la încheierea consultării
  • raport de sinteză – după 3 – 4 săptămâni, cu principalele constatări şi alte informaţii despre implicaţii politice şi evoluţii viitoare
  • buletin informativ – de două ori pe ani – prezentare a stadiului în care se află consultările recente şi alte informaţii despre cum au fost integrate rezultatele EBTP în noile politici
  • informaţii cu caracter neoficial – pentru a le obţine trebuie să îl contactaţi pe coordonaturl dumneavoastră naţional.

În ce măsură au influenţat opiniile mele procesul decizional al UE?

Comisia face tot posibilul pentru a explica modul în care au fost abordate consultările EBTP şi pentru a clarifica rolul acestora în raport cu procesul decizional. De exemplu, de fiecare dată când rezultatele consultărilor EBTP sunt utilizate în rapoarte care pregătesc şi descriu viitoare propuneri de politici, acest lucru va fi clar menţionat.

De asemenea, Comisia va explica în cel fel au fost luate în considerare rezultatele consultărilor EBTP în evaluarea şi compararea diverselor opţiuni politice.

Care sunt aspectele în legătură cu care sunt consultate, de obicei, întreprinderile?

Vă solicităm părerea numai în legătură cu o varietate de probleme care interesează direct întreprinderile. Fiecare consultare (din cele 6 – 8 propuse în fiecare an) are altă temă.

Până acum au fost publicate consultări privind unele aspecte financiare (de ex. disponibilitatea împrumuturilor bancare pentru întreprinderi, întârzierile la plată, plăţile în zona euro, etc.), cadrul normativ (de ex. normele contabile şi de audit, povara administrativă pentru întreprinderi, etc.), ocuparea forţei de muncă şi dreptul muncii (de ex. echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională, diversitatea şi discriminarea la locul de muncă, etc.), impozitare, legislaţia în domeniul mediului, protecţia consumatorului, etc.

Sunt obligat să particip la toate consultările?

NU, în niciun caz. Puteţi participa doar la cele care vă interesează.

Ultima actualizare: 31/10/2010 | Începutul paginii