Ouderlijke verantwoordelijkheid

Als ouder bent u verantwoordelijk voor de opvoeding, de opleiding en de bezittingen van uw kind. U mag uw kind ook in rechtszaken vertegenwoordigen.

In alle EU-landen heeft een moeder automatisch de ouderlijke verantwoordelijkheid voor haar kind, net als een getrouwde vader. Meestal staan beide ouders samen in voor deze taken.

De rechten en plichten van een ongetrouwde vader verschillen echter van land tot land.

Meer informatie over de ouderlijke verantwoordelijkheid per land:

Ouderlijk gezag en omgangsrecht

De regels over het ouderlijk gezag en het omgangsrecht verschillen binnen de EU van land tot land. De nationale wetgevingen bepalen:

  • wie het ouderlijk gezag heeft
  • of dit gezag gezamenlijk is of exclusief
  • wie er beslist over de opleiding van het kind
  • wie het geld en de spullen van het kind beheert.

Wel erkennen alle EU-landen dat kinderen recht hebben op een persoonlijke relatie en rechtstreeks contact met beide ouders, ook als deze in verschillende landen wonen.

Bij een (echt)scheiding is het belangrijk te regelen of de kinderen bij slechts één of afwisselend bij beide ouders wonen. U en uw ex-partner kunnen hierover een akkoord sluiten.

Naar de rechter over ouderlijk gezag en omgangsrecht

Als u het niet eens wordt over het ouderlijk gezag of de omgangsregeling, dan zult u meestal naar de rechter moeten.

Zijn er verschillende landen in het spel, bijvoorbeeld omdat de ouders niet in hetzelfde land wonen, dan is het de rechtbank in het land van de gewoonlijke verblijfplaats van het kind die zich hierover moet uitspreken.

Als scheidende ouders kunt u ook samen de rechtbank die uw scheiding behandelt, vragen een uitspraak te doen over zaken die met de ouderlijke verantwoordelijkheid samenhangen.

De rechtbank neemt bij haar beslissing over het ouderlijk gezag, de omgangsregeling en de verblijfplaats van het kind in de eerste plaats rekening met het belang van het kind.

Erkenning en uitvoering van rechterlijke uitspraken

Rechterlijke uitspraken over de ouderlijke verantwoordelijkheid uit een EU-land worden erkend in alle andere EU-landen, zonder dat een aanvullende procedure nodig is.

Dankzij een standaardprocedure kunnen zij ook eenvoudiger worden uitgevoerd.

Meer over de wijze waarop beslissingen over de ouderlijke verantwoordelijkheid in een ander EU-land erkend en uitgevoerd Deze link brengt u naar een andere website kunnen worden.

Voor hulp hierbij kunt u terecht bij de centrale instanties in elk land: centrale instanties die verantwoordelijk zijn voor huwelijkskwesties en ouderlijke verantwoordelijkheid. Deze link brengt u naar een andere website

Waarschuwing

Uitzondering: Denemarken

De EU-regels inzake de ouderlijke verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld over de rechterlijke bevoegdheid en de erkenning en uitvoering van rechterlijke uitspraken, zijn niet van toepassing op Denemarken.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Laatste controle: 09/10/2023
Deze bladzijde delen