Cale de navigare

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă 
  • Micşorare text 
  • Mărire text 

Șosele mai sigure pentru conducătorii de motociclete și mopede

Practice și amuzante…

MotocicletePe drumuri circulă din ce în ce mai multe motociclete și mopede. În special în zonele urbane, aceste mijloace de transport sunt o soluție practică la creșterea congestionării traficului, la problemele de parcare și la costurile ridicate pe care le presupune deținerea unui autoturism proprietate personală.

Utilizatorii variază, de la motocicliști care circulă cu vehicule de mare viteză, la tineri și profesioniști care se deplasează la locul de muncă cu mopede. Din 2001 până în 2010, pe drumurile europene, numărul acestor vehicule a crescut cu 48 %, stabilizându-se la aproximativ 34,5 milioane, între 2010 și 2013.

… dar vulnerabile

Motocicletele și mopedele sunt mai puțin stabile și vizibile și oferă un grad de protecție mai scăzut decât autoturismele. Numărul de accidente mortale și grave în care sunt implicate motociclete și mopede este extrem de ridicat. În mare parte, acestea se produc în mediul urban și sunt cauzate de erori umane.

În 2013 de exemplu, în UE au murit peste 4 700 de motocicliști. Accidentele mortale de motocicletă reprezintă 15 % din totalul accidentelor rutiere mortale, în timp ce mopedele reprezintă aproximativ 3 %. Împreună, aceste categorii de vehicule se află la originea a circa 18% din accidentele rutiere mortale, deși, ca număr, reprezintă doar 11% din totalul vehiculelor cu motor.

Mai multă siguranță pentru motociclete și mopede - ce face UE?

Pentru a spori siguranța motocicletelor și mopedelor, UE ia măsuri în următoarele domenii:

  • formare - permisele de conducere pentru mopede și accesul progresiv la motociclete - Directiva 2006/126/CE privind standardizarea permiselor de conducere 
  • tehnologie - echiparea motocicletelor și a mopedelor cu dispozitive suplimentare de securitate, cum ar fi sistemele avansate de frânare (pentru detalii, consultați directivele și regulamentele
  • subvenții pentru proiecte de sensibilizare privind siguranța motocicletelor și mopedelor, de ex. RIDERSANpdf și MOSAFIMpdf 
  • proiecte de cercetare - pentru a spori siguranța utilizatorilor vulnerabili prin intermediul tehnologiilor care includ folosirea unor de sisteme inteligente de transport (VRUITS) sau a unor parapeți cu un grad mai mare de securitate (SMART RRSpdf).