Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése 

A közutakon közlekedő motorkerékpár- és mopedvezetők biztonságáért

Motorozni jó…

Motorkerékpár és vezetője a városi forgalomban Mind többen és többen közlekednek a közutakon motoros kétkerekű járművel, azaz motorkerékpárral vagy mopeddel. Ezek a járművek megoldást kínálnak a forgalom növekedéséből, a parkolási lehetőségek szűküléséből és a gépkocsik magas üzemeltetési költségeiből eredő problémákra, különösen a városi közlekedés során.
A motoros kétkerekű járművek vezetői között nagy teljesítményű motorral közlekedő hobbimotorosokat éppúgy találunk, mint olyan fiatalokat és felnőtteket, akik mopeddel járnak az órájukra, illetve munkahelyükre. 2001 és 2007 között 34%-kal nőtt a motorkerékpárok száma az európai közúti közlekedésben.

…de veszélyes

A gépkocsikhoz képest a motorkerékpárok és mopedek kevésbé stabilak, és kisebb mértékű védelmet biztosítanak a vezető számára. Ezen túlmenően nehezebben lehet őket észrevenni az utakon, mint az autókat. A motoros kétkerekű járművek vezetői aránytalanul sokszor szenvednek súlyos és halálos kimenetelű balesetet. E balesetek többsége városokban következik be, és emberi mulasztásnak tudható be.
2008-ban például hozzávetőleg 6800 motoros lelte halálát a közutakon. Ez azt jelenti, hogy a motorkerékpár- és mopedvezetők az EU útjain közlekedő járművezetőknek mindössze 2%-át, ám a halálos közúti balesetek áldozatainak mintegy 17%-át teszik ki. A motoros kétkerekű járművel halálos balesetet szenvedő személyek egyharmada a 25 éven aluli fiatalok közül kerül ki, de a középkorú motorosok körében is nagyobb arányban fordulnak elő balesetek, mint a velük egykorú többi gépjárművezető esetében.

A motorosok biztonságáért

Az Európai Unió által a vezetés-, az út- és a járműbiztonság javításáért tett erőfeszítések középpontjában az alábbi két terület áll:

  • Képzés: vezetői engedélyek és alsó korhatárok – a vezetői engedélyekről szóló 2006/126/EK irányelv
  • Kutatási projektek a következő témákban: a szalagkorlátok jobb kialakítása (SMART RRSpdf), szenzorok alkalmazása annak érdekében, hogy az utakon közlekedők érzékelhessék egymás jelenlétét (WATCH-OVER), valamint gépjárművezetés-támogató rendszerek és más intelligens alkalmazások kifejlesztése motorkerékpárok számára (SAFERIDER).