Kruimelpad

Extra tools

  • Printbare versie 
  • Tekst kleiner 
  • Tekst groter 

Fietsers

Fietsen is gezonder dan autorijden en leidt tot minder lawaai, vervuiling en verkeersoverlast. Met een paar simpele veiligheidsmaatregelen – gebruikmaken van het fietspad en een helm dragen – kunnen ongelukken en letsels worden voorkomen.

Algemene regels

FietsersSommige veiligheidsvoorzieningen – remmen, een bel en reflectoren – zijn voor alle fietsers verplicht. In bepaalde EU-landen gelden nog andere regels, bijvoorbeeld voor de zichtbaarheid, het gebruik van een helm, fietszitjes en de minimumleeftijd om op de openbare weg te fietsen.

Ontwerpeisen voor auto's en vrachtwagens

Fietsers of voetgangers kunnen ook worden beschermd door bepaalde eisen te stellen aan het ontwerp van auto's en vrachtwagens. Zo zouden er tot 2 000 voetgangers en fietsers minder overlijden, als de voorkant van auto's botsvriendelijk werd gemaakt en vrachtwagens een dodehoekspiegel kregen.

Bij het project APROSYSpdf worden nieuwe tests ontwikkeld om na te gaan hoe gevaarlijk de voorkant van auto's voor voetgangers en fietsers is. Ook wordt onderzoek gedaan naar gelamineerde materialen die breken zonder hun vorm te verliezen of uiteen te vallen. Die zijn vooral voor fietshelmen nuttig. Het project WATCH-OVER bevordert de ontwikkeling van nieuwe communicatie- en videodetectietechnieken die bestuurders attent maken op fietsers en voetgangers in complexe verkeerssituaties.

Verkeersbeheer

Door fietsers van het gemotoriseerde verkeer te scheiden met behulp van fietspaden kan het aantal botsingen tussen auto's en fietsers worden beperkt. De kans op en de ernst van ongevallen kunnen ook worden verminderd door het stimuleren van verkeersluwe gebieden met een lage maximumsnelheid (30 km/h).