Navigointipolku

Lisätyökalut

  • Tulostusversio 
  • Pienennä tekstiä 
  • Suurenna tekstiä 

Polkupyöräilijät

Polkupyöräily on autoilua terveellisempää, ja se auttaa vähentämään melua, saasteita ja liikenneruuhkia. Yksinkertaiset turvatoimet – pyöräilykypärän käyttö sekä pyöräilykaistoilla ja pyöräteillä pysyminen – voivat vähentää onnettomuudessa loukkaantumisen riskiä.

Yleisiä sääntöjä

PolkupyöräilijäEräät perustason turvalaitteet, kuten jarrut, soittokello ja heijastimet, ovat pakollisia kaikissa polkupyörissä. Muutamissa EU-maissa on myös lisäsääntöjä, jotka koskevat näkyvyyttä, kypärän käyttöä ja lastenistuimia sekä yleisillä teillä pyöräilyn vähimmäisikärajaa.

Ajoneuvojen suunnittelu

Henkilöautojen ja raskaiden ajoneuvojen suunnittelua parantamalla voidaan vähentää törmäykseen joutuvien pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden loukkaantumisriskiä. Esimerkiksi törmäystilanteessa mahdollisimman vähän vahingoittaviksi suunnitellut autojen keulat ja kuorma-autojen katvepeilit saattaisivat säästää vuosittain jopa 2 000 jalankulkijan ja polkupyöräilijän hengen.

APROSYSpdf-hankkeessa kehitettiin uusia testausmenetelmiä, joita käytettiin arvioitaessa autojen keularakenteita jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden kannalta. Hankkeessa tutkittiin myös laminoituja materiaaleja, jotka murtuvat mutta eivät menetä muotoaan tai hajoa kappaleiksi. Tällaisille materiaaleille olisi käyttöä erityisesti pyöräilykypärissä. WATCH-OVER-hankkeella edistetään uusien viestintä- ja videotunnistustekniikoiden kehittämistä – jotta autoilijat huomaisivat polkupyöräilijät ja jalankulkijat paremmin liikenteen seassa.

Liikenteen hallinta

Polkupyörien erottaminen moottoriliikenteestä yhtenäisten pyöräilykaistojen avulla vähentää osaltaan autojen ja polkupyörien välisiä kolareita. Alhaisella nopeusrajoituksella (30 km/h) varustetut liikenteeltä rauhoitetut alueet voivat myös vähentää onnettomuusriskiä ja onnettomuuksien vakavuutta.