Cale de navigare

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă 
  • Micşorare text 
  • Mărire text 

Șosele mai sigure pentru conducătorii de motociclete și mopede

Practic și amuzant…

Observăm din ce în ce mai multe motociclete și mopede (vehicule motorizate cu două roți) pe drumurile publice. În special în zonele urbane, aceste mijloace de transport sunt o soluție practică pentru a face față traficului intens, lipsei de locuri de parcare și costurilor ridicate pe care le presupune întreținerea unui autoturism.Tipul de participanți la trafic care optează pentru această categorie de vehicule variază de la motocicliști pasionați de cai putere, până la tineri și angajați care se servesc de mopede pentru a face zilnic naveta. Din 2001 până în 2007, pe șoselele din Europa, numărul motocicliștilor a crescut cu 34%.

…, însă vulnerabil

În comparație cu autoturismele, motocicletele și mopedele sunt mai puțin stabile, mai puțin vizibile și oferă un grad de protecție mai scăzut conducătorilor. Numărul de accidente mortale și grave în care sunt implicate motociclete și mopede este extrem de ridicat și, în mare parte, acestea se produc în mediul urban și sunt cauzate de erori umane.De exemplu, în 2008, cel puțin 6 800 de motocicliști au fost victimele unor accidente mortale. Ceea ce înseamnă că motocicletele și mopedele sunt implicate în circa 17% din totalul accidentelor rutiere mortale, deși reprezintă numai 2% din participanții la trafic. În rândul conducătorilor de motociclete și mopede, 1 din 3 victime ale accidentelor fatale are vârsta sub 25 de ani. De asemenea, se constată că și conducătorii de motociclete și mopede de vârstă medie sunt implicați în mai multe accidente decât conducătorii auto de aceeași vârstă.

Ameliorarea securității

Eforturile UE privind ameliorarea siguranței pe carosabil se axează pe:

  • formare - introducerea permisului de conducere pentru conducătorii de mopede și a unor cerințe privind vârsta minimă a acestora (Directiva 2006/126/CE privind permisele de conducere)
  • proiecte de cercetare pe diverse teme, cum ar fi executarea parapetelor de siguranță (SMART RRSpdf), utilizarea senzorilor de avertizare care anunță prezența participanților la trafic (WATCH-OVER) și elaborarea de sisteme de asistență la condus și alte dispozitive inteligente pentru motociclete (SAFERIDER).