Sti

Flere værktøjer

  • Printversion 
  • Mindre tekst 
  • Større tekst 

Sikrere veje for motorcykler og knallerter

De er praktiske og sjove …

Motorcyklist i bytrafikDer kører flere og flere motorcykler og knallerter ("cykler med hjælpemotor) rundt på gader og stræder. Især i byerne byder de på en løsning på problemer som øget trafik, et begrænset antal parkeringspladser og de store udgifter ved at eje en bil.
Nogle trafikanter kører rundt på kraftige motorcykler i fritiden, og mange yngre mennesker tager knallerten til daglig.  Mellem 2001 og 2007 kom der 34 % flere motorcykler på vejene i EU.

… men de er også sårbare

I forhold til biler er motorcykler og knallerter både mindre stabile og mindre synlige. Og føreren er ikke så godt beskyttet. De er indblandet i en uforholdsmæssig stor del af dødelige og alvorlige ulykker, som for det meste sker i byområder og skyldes menneskelige fejl.
I 2008 mistede mindst 6 800 trafikanter livet på en motorcykel eller knallert. Med andre ord tegnede de sig for omkring 17 % af alle trafikdræbte, selv om de kun udgjorde 2 % af det samlede antal trafikanter. Et ud af tre trafikofre blandt motorcyklister og knallertkørere er under 25, men de midaldrende løber også en større risiko end bilister i samme aldersgruppe.

Forbedring af trafiksikkerheden for motorcykler og knallerter

EU's indsats for at øge trafiksikkerheden fokuserer på:

  • undervisning: knallertkørekort og alderskrav – EU's direktiv 2006/126/EF om kørekort
  • forskningsprojekter – om  udformning af sikrere autoværn (SMART RRSpdf), studie af brugen af sensorer, der advarer trafikanter om hinanden (WATCH-OVER) og udvikling af førerstøttesystemer og andre avancerede apparater til motorcykler (SAFERIDER).