Навигационна пътека

Допълнителни инструменти

  • Версия за печат 
  • Намаляване на шрифта 
  • Увеличаване на шрифта 

По-безопасни пътища за мотоциклетистите и мотопедистите

Практични и забавни…

Мотоциклетист в градаБроят на мотоциклетите и мотопедите („моторни превозни средства с две колела“) постоянно нараства. Особено в градовете те са добро решение с оглед на увеличаващия се трафик, ограничения брой места за паркиране и високите разходи за собствениците на автомобили.
Потребителите на моторни превозни средства с две колела са най-различни – от мотоциклетисти с мощни машини до младежи и работещи, които използват мотопеди за ежедневното си придвижване. От 2001 г. до 2007 г. броят на мотоциклетите по пътищата на Европа е нараснал с 34 %.

…но уязвими

В сравнение с автомобилите, моторните превозни средства с две колела са по-нестабилни, по-незабележими и осигуряват по-малка защита на водача. Тези превозни средства участват в много висок брой пътни произшествия с фатален изход или със сериозни последици, повечето от които стават в градове и се дължат на човешка грешка.
През 2008 г. например са загинали най-малко 6800 мотоциклетисти. Това означава, че на моторните превозни средства с две колела се падат около 17 % от пътните произшествия с летален изход, а само 2 % от участниците в пътното движение. Една трета от жертвите сред използващите моторни превозни средства с две колела са на възраст под 25 г., но и при мотоциклетистите на средна възраст процентът на инцидентите е по-висок, отколкото при шофьорите на автомобили на същата възраст.

Подобряване на сигурността на моторните превозни средства с две колела

Усилията на ЕС за подобряване на сигурността на шофирането, пътищата и превозните средства са насочени към:

  • обучение: разрешителни за мотопеди и минимални изисквания за възраст – Директива 2006/126/ЕО относно свидетелства за управление на превозни средства
  • изследователски проекти – за проектиране на по-безопасни парапети (SMART RRSpdf), проучване за използването на сензори за предупреждаване на участниците в движението за присъствието на други такива (WATCH-OVER) и за разработване на системи за подпомагане на водачите и на други интелигентни приложения за мотоциклети (SAFERIDER).