Sökväg

Ytterligare verktyg

  • Utskriftsversion 
  • Mindre textstorlek 
  • Större textstorlek 

Fordon

Döda vinkeln-speglar
Speglar som täcker den döda vinkeln ger bättre sikt utmed fordonets sida. Med traditionella speglar kan förarna ha svårt att se människor, cyklar eller bilar precis bredvid dem. Det innebär en olycksrisk, särskilt när man svänger.
Lastsäkring och specialtransporter
Om man säkrar lasten ordentligt kan man undvika skador på människor, fordon och egendom.
Belysning på dagen
Med belysning även på dagen, varsel- eller halvljus, syns ditt fordon betydligt bättre.
Smarta bilar
Intelligenta, fordonsbaserade förarstödsystem gör din bil smartare. Det rör sig om elektronisk utrustning i bilen som hjälper föraren att undvika faror, t.ex. genom att aktivera bromsarna när man kommer för nära ett hinder eller genom att varna när bilen glider ut ur körfältet.
Fordonsbesiktning
Om du sköter underhållet av ditt fordon ordentligt, fungerar det som det ska och uppfyller alla säkerhetskrav. Då löper du också mindre risk för en trafikolycka.
Placeholder
Motorcyklar och mopeder är inte lika stabila som bilar eller lastbilar och ger inte samma skydd. Det är därför lättare att skadas i trafiken.
Däck
Dåliga eller slitna däck kan göra att du lättare får sladd när du bromsar eller kör på våta vägbanor. Med nya, bra däck får du bättre grepp på vägen, sparar bränsle och bidrar till att minska avgaser och buller.
Fordonskategorier
Säkerhetsbälte
Att använda säkerhetsbälte är det enklaste och billigaste sättet att förhindra skador vid en bilolycka. De ska finnas i alla bilar och kräver ingen särskild teknik. Sedan 2006 är det obligatoriskt att använda bälte i alla fordon och i hela EU.