Kruimelpad

Extra tools

  • Printbare versie 
  • Tekst kleiner 
  • Tekst groter 

Voertuigen

Blindehoekspiegels
Dankzij blindehoekspiegels kunnen bestuurders beter ziet wie en wat er zich naast hun voertuig bevindt. Met traditionele spiegels zien zij niet voldoende. Vooral in bochten is dit een probleem.
Veilige belading en speciale transporten
Vrachtwagens moeten veilig worden beladen om ongelukken en verkeershinder door verlies van lading te voorkomen.
Dagrijlichten
Dagrijlichten worden automatisch ingeschakeld bij het starten van de auto. Zij maken auto's en andere voertuigen beter zichtbaar.
E-veiligheid
Ingebouwde intelligente veiligheidssystemen voor voertuigen worden vaak "e-veiligheidssystemen" genoemd. Deze elektronische voorzieningen helpen gevaarlijke situaties te voorkomen, bijvoorbeeld door te remmen als de auto een obstakel nadert of te waarschuwen als het voertuig van de rijstrook afwijkt.
Voertuiginspectie
Een goed onderhouden en goed functionerend voertuig dat aan alle veiligheidseisen voldoet, raakt minder snel bij een verkeersongeval betrokken.
Placeholder
Omdat ze minder stabiel zijn en minder bescherming bieden, zijn motorfietsen en brommers kwetsbaarder dan auto's of vrachtwagens.
Banden
Slechte of oude banden met een te gering profiel leiden bij regen of bruusk remmen gemakkelijk tot slippartijen. Nieuwe banden van goede kwaliteit zorgen voor een goede grip op de weg, besparen brandstof en veroorzaken minder lawaai en vervuiling.
Voertuigcategorieën
Veiligheidsgordels
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om letsel bij een ongeluk te voorkomen is het dragen van veiligheidsgordels. Er is geen speciale technologie voor nodig en ze zitten in alle auto's. Sinds 2006 is het dragen van veiligheidsgordels verplicht in alle voertuigen in de EU.