Mobilitás és közlekedés

Nappali menetjelző lámpák

A gépjármű indításakor a nappali menetjelző lámpák is bekapcsolódnak. E speciális fényszórónak köszönhetően az autót a többi közúthasználó jóval könnyebben észreveszi, mintha e nélkül közlekedne.

Több országban a fényszórók bekapcsolása csak sötétedés után kötelező. A nappali menetjelző lámpák, ahogy a nevük is mutatja, nappali használatra vannak kialakítva. Szerepük nem az, hogy megvilágítsák az utat az autóvezető előtt, hanem hogy könnyebben észrevehetővé tegyék a járművet a többi közúthasználó számára. A nappali lámpák energiafogyasztása a hagyományos tompított fényszórók által igényelt energiának csupán 25–30%-a.

Jogszabályok

2011-től kezdve az EU-ban az új személygépkocsikat és kisteherautókat kötelező lesz nappali menetjelző lámpával felszerelni. A tehergépkocsikra és az autóbuszokra ez az előírás 2012 augusztusától vonatkozik majd. A korábban gyártott gépjárműveket utólag nem kell ilyen lámpákkal felszerelni. Jelenleg 17 uniós országban már létezik valamilyen szabályozás a nappali menetjelző lámpára vonatkozóan.

Bővebben a nappali menetjelző lámpákról