Cale de navigare

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă 
  • Micşorare text 
  • Mărire text 

Luminile de întâlnire pe timp de zi

Programarea aprinderii automate a luminilor de întâlnire pe timp de zi (DRL) la pornirea motorului contribuie la îmbunătăţirea vizibilităţii vehiculelor în trafic.

În multe ţări, este obligatoriu să se circule cu farurile aprinse numai pe timp de noapte. Însă luminile de întâlnire pe timp de zi (DRL) sunt concepute pentru a fi utilizate şi pe timp de zi. Rolul lor nu este de a-i ajuta pe conducătorii auto să lumineze drumul, ci să le permită celorlalţi participanţi la trafic să observe autovehiculul respectiv. Luminile de întâlnire pe timp de zi consumă numai 25-30% din energia necesară pentru funcţionarea farurilor pentru fază scurtă.

Legislaţie

Începând din 2011, în UE va fi obligatorie echiparea tuturor autoturismelor noi şi a camionetelor mici cu DRL-uri. Începând din august 2012, această măsură se va aplica şi pentru camioane şi autobuze. Nu se prevede echiparea cu DRL a vehiculelor aflate deja în circulaţie. În prezent, 17 state membre prevăd în legislaţia lor măsuri privind utilizarea DRL-urilor.

Mai multe informaţii despre DRL-uri şi rolul acestorapdf