Kruimelpad

Extra tools

  • Printbare versie 
  • Tekst kleiner 
  • Tekst groter 

Gedrag

Met een paar simpele dingen kunnen we met z'n allen het verkeer veiliger maken. Als iedereen zijn veiligheidsgordel draagt, zich aan de maximumsnelheid houdt en niet onder invloed rijdt, zijn er elk jaar op de Europese wegen 12 000 doden minder te betreuren.

Onoplettendheid
Bestuurders moeten hun aandacht er voortdurend bijhouden, niet alleen voor hun eigen veiligheid maar ook voor die van de passagiers en de overige weggebruikers.
Opleiding van chauffeurs
Sommige chauffeurs moeten naast de gewone opleiding nog speciale lessen volgen. Zo krijgen beroepschauffeurs in de EU speciale opleidingen en kunnen bestuurders die veel overtredingen begaan verplicht worden een cursus te volgen om hun rijgedrag te verbeteren.
Verkeershandhaving
De verkeersregels worden moeten worden gehandhaafd, niet alleen om overtredingen te bestraffen, maar ook om overtreders te ontmoedigen en verantwoord rijgedrag te stimuleren.
Rijvaardigheid
Veiligheidsgordels
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om letsel bij een ongeluk te voorkomen is het dragen van veiligheidsgordels. Er is geen speciale technologie voor nodig en ze zitten in alle auto's. Sinds 2006 is het dragen van veiligheidsgordels verplicht in alle voertuigen in de EU.
Te snel rijden
Te snel rijden is een van de grootste risicofactoren in het verkeer. Ongeveer 30% van de dodelijke verkeersongevallen wordt erdoor veroorzaakt.