Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése 

Gépjármű-vezetői magatartás

Néhány egyszerű dologgal biztonságosabbá tehetjük a közúti közlekedést. A becslések szerint ha mindenki becsatolná a biztonsági övet, a gépjármű-vezetők betartanák a sebességhatárokat, és senki sem ülne ittasan a volánhoz, évente több mint 12 000 emberrel kevesebb vesztené életét baleset következtében az európai közutakon.

Figyelemkiesés
A járművezetőknek folyamatosan a környező forgalomra kell összpontosítaniuk figyelmüket – nemcsak saját biztonságuk, hanem utasaik és a közutakon közlekedő többi személy érdekében is.
Gépjárművezető-oktatás
Ahhoz, hogy jogosítványt kapjanak, bizonyos autóvezetőknek további képzésben kell részesülniük a megszokott tanfolyamon felül. A hivatásos sofőröknek például külön szaktanfolyamot kell elvégezniük az Európai Unióban. Sok visszaeső szabálysértőnek utánképzési programon kell részt vennie a gépjármű-vezetői magatartás javítása céljából.
A közlekedési szabályok érvényre juttatása
A közlekedési szabályokat érvényre kell juttatni – nemcsak a szabálysértések büntetése, hanem a potenciális elkövetők elrettentése, valamint a felelősségteljes járművezetői magatartás ösztönzése érdekében is.
Gépjármű-vezetői alkalmasság
Biztonsági övek
A biztonsági öv használata a legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy elkerüljük a sérülést baleset esetén. A biztonsági öv minden gépjármű magától értetődő tartozéka, gyártásához semmilyen különleges technológiára nincs szükség. 2006 óta a biztonsági öv használata minden járműben kötelező az EU egész területén.
Gyorshajtás
A gyorshajtás egyike a legnagyobb közúti biztonsági problémáknak, mivel jelentősen növeli a baleseti kockázatot. A halálos kimenetelű közúti balesetek mintegy 30%-ánál fő baleseti tényezőnek számít.