Навигационна пътека

Допълнителни инструменти

  • Версия за печат 
  • Намаляване на шрифта 
  • Увеличаване на шрифта 

Поведение

Съществуват простички неща, които всеки от нас може да направи, за да са безопасни пътищата ни. Според изчисленията, ако всеки използва предпазен колан, спазва ограниченията на скоростта и не шофира под въздействието на алкохол, броят на загиналите по европейските пътища ще намалее с повече от 12 000 души на година.

Разсейване
Шофьорите трябва през цялото време да следят внимателно движението около себе си - не само заради своята собствена безопасност, но и заради безопасността на своите пътници и на останалите участници в движението.
Обучение на шофьори
За получаване на шофьорска книжка за някои категории освен обичайните уроци се изисква и допълнително обучение. Така например в ЕС професионалните шофьори трябва да преминат специално обучение. От многократните нарушители се изисква да се запишат в рехабилитационна програма, за да подобрят своето поведение на пътя.
Правоприлагане
Законите за движение по пътищата трябва да бъдат прилагани - не само за да бъдат наказвани нарушенията, но и за да се възпират нарушителите и да се насърчава отговорното поведение на пътя.
Годност за управление на превозно средство
Предпазни колани
Предпазните колани са най-лесният и най-евтин начин за предотвратяване на нараняванията при катастрофа. Те не изискват наличието на специална технология и са стандартно оборудване във всички коли. От 2006 г. използването на предпазните колани е задължително във всички превозни средства в ЕС.
Превишаване на скоростта
Превишената скорост е една от най-големите заплахи за пътната безопасност, защото силно увеличава риска от злополука. Тя е основна причина за около 30 % от смъртоносните катастрофи.