Навигационна пътека

Допълнителни инструменти

  • Версия за печат 
  • Намаляване на шрифта 
  • Увеличаване на шрифта 

Годност за управление на превозно средство

Годност за управление на превозно средство

Празна бутилка върху счупено предно стъкло на колаШофьорите в Европа трябва да отговарят на минимални стандарти за физическа и психическа годност, за да получат шофьорска книжка. Отделните страни в ЕС обаче могат да въвеждат по-строги изисквания.

Правото на ЕС бе преразгледано, за да могат хората с епилепсия, диабет и други заболявания, които могат да се отразят на шофирането, да продължат да шофират, ако състоянието им може да бъде контролирано.

Професионалните шофьори подлежат на по-строг контрол по отношение на физическата и психическата годност. Съгласно новите закони те ще трябва да се подлагат на медицински преглед на всеки пет години.

Алкохол, наркотици и шофиране

Шофирането под въздействието на алкохол или наркотици е причина за близо 25% от катастрофите и отнема живота на около 10 000 европейци всяка година. Повечето от тези произшествия са вследствие на употреба на алкохол, но и други вещества — лекарства и наркотици — все по-често се превръщат в проблем.

Във всички държави от ЕС има ограничения за количеството алкохол, което шофьорите могат да употребяват. За други упойващи вещества все още предстои определянето на прагове от закона, отчасти защото рисковете не са напълно установени. Определянето на риска е по-сложно, когато се комбинират различни упойващи вещества — има опасения, че тази тенденция се засилва.

През 2006 г. ЕС даде начало на 4-годишния проект DRUID, в рамките на който бе изследвано по какъв начин използването на психоактивни вещества се отразява на шофьорските умения. В този проект на стойност 18 млн. евро — един от най-големите подобни в Европа досега — участваха изследователи от повече от 20 страни.

Разбира се, полицията също трябва да бъде в състояние да установява употребата на наркотици. В рамките на съвместно проучване на ЕС и САЩ (ROSITA 2pdf) бяха изпробвани девет устройства за тестване за употреба на наркотици, като се използват проби от слюнка. Едно от тях бе счетено за достатъчно надеждно, за да се използва за проверки по пътищата.

Умора

Умората е причина за 10 — 20% от произшествията на пътя. Професионалните шофьори на камиони са особено изложени на риск от катастрофи, предизвикани от умора. Със законодателството на ЕС се ограничава времето, през което на тези шофьори е разрешено да работят.

Един от начините за намаляване на подобни инциденти е оборудването на автомобилите със системи за наблюдение, които да предупреждават шофьорите, показващи признаци на умора. В рамките на финансирания от ЕС проект AWAKE бяха разработени насоки за тези системи.