Navigacijska pot

Dodatna orodja

  • Natisni 
  • Pomanjšaj besedilo 
  • Povečaj besedilo 

Vozniško dovoljenje

Enotno vozniško dovoljenje za celotno EU

Evropska unija je uvedla enoten model vozniškega dovoljenja in usklajene minimalne zahteve, ki jih je treba izpolniti za pridobitev vozniškega dovoljenja. Tako naj bi evropske ceste obvarovali nevarnih voznikov, ne glede na to, kje opravljajo vozniški izpit.

Sedanja dovoljenja za posamezne kategorije se zaradi tega ne bodo spremenila – še vedno bomo lahko vozili vozila istih kategorij kot doslej.

Nekatere skupne zahteve EU

Z 19. januarjem 2013 so vsa vozniška dovoljenja, izdana v državah EU, po videzu in otipu enaka. Dovoljenje je natisnjeno na plastično kartico, ki je enake velikosti in oblike kot kreditne kartice.

Varnostni ukrepi

Veljavnost novega vozniškega dovoljenja je zdaj usklajena in znaša od 10 do 15 let za motorna kolesa in osebna vozila. Upravni organi bodo tako lahko vozniško dovoljenje redno posodabljali z novimi varnostnimi elementi, zaradi katerih bo dovoljenje teže ponarediti ali prirediti: voznikom z odvzetim dovoljenjem ali dovoljenjem napačne kategorije bo teže preslepiti organe v svoji ali kaki drugi državi EU.

Novo evropsko vozniško dovoljenje pomeni tudi dodatno varnost za izpostavljene udeležence v prometu, saj uvaja postopnost pri pridobivanju dovoljenja za motorna kolesa in druga dvokolesna vozila na motorni pogon. „Postopnost pridobivanja“ dovoljenja pomeni, da bodo motoristi morali najprej pridobiti izkušnje z vožnjo lažjih motorjev, šele nato jim bodo izdali dovoljenje za težje motorje. Mopedi so zdaj uvrščeni v posebno kategorijo AM.

Zdravniški pregled

V Evropski uniji veljajo tudi usklajeni predpisi glede zdravniškega pregleda za poklicne voznike tovornih vozil in avtobusov, ki morajo zdravniški izpit opraviti ob vsakem podaljšanju dovoljenja.

Evropska zakonodaja o vozniškem dovoljenjupdf

Vozniško dovoljenje v EU: nadomestitev, podaljšanje, pogosta vprašanja