EURÓPAI BIZOTTSÁG

Kezdőoldal

A légi utasokat
megillető jogok

A tartalommező tetejére
A beszállás megtagadása

A beszállás megtagadása

Ahelyett, hogy valamelyik utas számára megtagadná a beszállást, a járatot üzemeltető légitársaság köteles olyan személyeket keresni, akik önként, előnyökért cserébe lemondanak helyfoglalásukról. A légi fuvarozónak vissza kell térítenie a teljes jegyárat vagy átfoglalási lehetőséget kell biztosítania az önként jelentkezők számára.

Átfoglalás esetén az utast a repülési távolságtól és a várakozás hosszúságától függően 125 és 600 euró közötti kártalanítás illeti meg. Azok számára, akik önkéntesen vállalják az átfoglalást, a légitársaság szükség esetén köteles segítséget nyújtani. Ennek keretében az utas számára például étkezést, telefonálási lehetőséget, egy vagy több éjszakára szállodai elhelyezést, valamint a repülőtér és a szálláshely között közlekedési lehetőséget kell biztosítani.

„A beszállás megtagadása” – videó

A tartalommező aljára
üres Hozzáadás a könyvjelzőkhöz, megosztás

Mi a teendő az utasokat megillető jogok megsértésének gyanúja esetén?

Amennyiben megítélése szerint megsértették az Ön számára a légi közlekedésről szóló jogszabályokban biztosított jogok valamelyikét,


  • vegye fel a kapcsolatot a légitársasággal, illetve a csökkent mozgásképességű személyeket érintő esetekben a repülőtérrel.
  • Amennyiben az itt kapott választ nem tartja kielégítőnek, panasszal élhet a végrehajtásért felelős nemzeti szervek (NSZ)valamelyikénél.

MEGJEGYZÉS: A panaszt általában abban az országban kell megtenni, ahol az eset megtörtént.