Cale de navigare

De ce acest concurs?

... pentru a promova învățarea limbilor străine și profesia de traducător

Dacă vrem să fim „uniți în diversitate”, trebuie să putem înțelege și alte limbi decât cea maternă.

Concursul anual de traduceri Juvenes Translatores, lansat în 2007, a fost creat tocmai pentru a-i încuraja pe tinerii care vor să învețe limbi străine.

Pe termen lung, cunoașterea limbilor străine ne apropie, făcând posibilă o mai bună înțelegere a altor culturi. În termeni practici, aceasta facilitează accesul tinerilor la studii și locuri de muncă în alte țări din UE.

Potrivit studiilor recente, Europa are nevoie din ce în ce mai mult de traducători. Elevii și studenții care studiază limbi străine pot valorifica această tendință. Juvenes Translatores accentuează importanța competențelor de traducere și rolul traducătorului ca „mediator” între limbi.

... pentru a-i sprijini pe profesori și pe elevi

Concursul s-a bucurat de un succes răsunător - 99% din școlile participante la edițiile anterioare ar dori să repete această experiență.

O parte din şcoli au organizat propriile preselecţii, atât pentru a garanta participarea la concurs a celor mai buni cinci elevi, cât şi pentru a-i implica şi pe colegii lor. Astfel de inițiative pot deveni adevărate evenimente dedicate limbilor străine şi traducerii, la nivelul întregii școli.

... pentru a promova colaborarea între școli din țări diferite

Juvenes Translatores a devenit un punct de plecare pentru alte tipuri de iniţiative lingvistice și culturale. De exemplu, o parte din școlile participante au organizat programe de schimb.

Școlile interesate de astfel de inițiative ar putea lua în considerare și varianta eTwinning.

Intră pe pagina noastră de Facebook pentru a afla ultimele informații și pentru lua legătura cu alți participanți.