Navigációs útvonal

Miért rendezzük meg a versenyt?

... hogy népszerűsítsük a nyelvtanulást és a fordítói tevékenységet

Ha mi, az Európai Unió polgárai az „egység a sokféleségben” jelmondat szellemében szeretnénk élni, képesnek kell lennünk arra, hogy anyanyelvünkön kívül más nyelveken is értsünk.

A Juvenes Translatores fordítási verseny, melyet 2007-ben indítottunk útnak, azokat hivatott bátorítani, akik nagy lelkesedéssel tanulnak idegen nyelveket.

A nyelvtanulás hosszú távon közelebb hozza egymáshoz az embereket, és segíti a különböző kultúrák közötti megértést. A nyelvtudás pedig lehetővé teszi, hogy a ma fiataljai – a holnap felnőttei – könnyebben folytathassanak tanulmányokat és vállalhassanak munkát Európa más országaiban.

Felmérések szerint Európában egyre nagyobb a fordítás iránti kereslet, és egyre nagyobb szükség van fordítókra. Ezt jó tudniuk mindazoknak a diákoknak, akik idegen nyelveket tanulnak. A Juvenes Translatores verseny a fordítói készségek fontosságán túl arra is felhívja a figyelmet, hogy újra kell gondolni, milyen szerepet játsszon a fordítás – a nyelvek közötti írásbeli közvetítés eszközeként – a nyelvtanításban.

...hogy segítsünk a tanároknak és a tanulóknak

A Juvenes Translatores rendkívül népszerű kezdeményezésnek bizonyult – a korábbi versenyekben részt vevő iskolák 99%-a a jövőben is indulni szeretne a megmérettetésen.

Egyes iskolák még előválogatót is rendeznek, részben azért, hogy biztosan a legjobb tanulókat nevezzék be a versenybe, részben pedig azért, hogy a hivatalosan indítható 5 tanulón kívül más diákok is összemérhessék képességeiket. Ezek a kezdeményezések alkalmat adnak arra, hogy az iskola különböző osztályainak tanárai és tanulói együtt lehessenek részesei annak a különleges élménynek, amit a fordítás és az idegen nyelvek világába tett kalandozás jelent.

...és hogy elősegítsük az együttműködést a különböző országokban működő iskolák között

A Juvenes Translatores más típusú nyelvi-kulturális tevékenységek létrejöttét is elősegítette: néhány részt vevő iskola között például tapasztalat- és információcserét célzó együttműködés bontakozott ki a verseny kapcsán.

Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések iránt érdeklődő iskoláknak érdemes részt venniük az oktatási intézmények közötti testvérkapcsolatok létrejöttét szolgáló eTwinning programban.

Facebook-oldalunkon tájékozódni lehet a versennyel kapcsolatos legfrissebb információkról, a résztvevők pedig kapcsolatba léphetnek egymással, hogy megosszák gondolataikat, ötleteiket.