Navigacijski put

Zašto natjecanje?

Radi promicanja učenja jezika i prevođenja ...

Ako Europljani žele biti „ujedinjeni u raznolikosti”, kako glasi misao vodilja EU-a, moraju uz svoj jezik moći razumjeti i druge jezike.

Naše natjecanje iz prevođenja Juvenes Translatores, koje se održava od 2007. godine, pokrenuto je kako bi pomoglo svima vama koji ste željni učiti strane jezike.

Učenje jezika dugoročno će nas zbližiti i pomoći nam da razumijemo međusobne kulture. Osim toga, vama, koji ćete te sutra biti odrasle osobe, omogućit će studiranje i rad diljem Europe.

Istraživanja pokazuju da potrebe za prevođenjem i prevoditeljima u Europi stalno rastu. Studenti jezika trebali bi na to biti spremni! Natjecanje Juvenes Translatores podiže svijest o važnosti prevoditeljskih vještina i potrebe da se u okviru učenja stranih jezika prevođenje ponovno ocijeni kao sredstvo „posredovanja” između jezika.

... kao pomoć učiteljima i učenicima ...

Natjecanje se pokazalo jako popularnim: 99 % škola koje su sudjelovale u prethodnim natjecanjima želi ponovno sudjelovati.

Neke su škole čak organizirale vlastita testiranja za predodabir kako bi na natjecanje poslale najbolje učenike, ali i uključile više učenika, uz onih 5 koji će službeno moći sudjelovati. Takve bi inicijative mogle prerasti u slavlje u čast prevođenja i jezika u školi, a obuhvaćaju učitelje i učenike iz različitih razreda.

... radi promicanja zajedničkih aktivnosti sa školama u inozemstvu

Natjecanje Juvenes Translatores pokazalo se i kao odskočna daska za druge vrste pothvata koje uključuju jezike i kulturu. Neke škole koje su u njemu sudjelovale pokrenule su, na primjer, učeničke i studentske razmjene.

Škole koje su zainteresirane za takve inicijative trebale bi razmotriti e-twinning.

Naša Facebook stranica pomoći će vam da budete u toku s najnovijim informacijama o natjecanju i dijelite ideje s drugim sudionicima.