Navigacijski put

Juvenes Translatores — Zašto natječaj?

Radi promicanja učenja jezika i prevođenja ...

Ako Europljani žele biti „ujedinjeni u raznolikosti”, kako glasi misao vodilja EU-a, moraju uz svoj jezik moći razumjeti i druge jezike.

Ako imate želju učiti strane jezike, može vam pomoći naše natjecanje iz prevođenja Juvenes Translatores, koje se održava od 2007. godine..

Učenje jezika dugoročno će nas zbližiti i pomoći nam da razumijemo međusobne kulture. Osim toga, vama, koji ćete sutra biti odrasle osobe, omogućit će studiranje i rad diljem Europe.

Istraživanja pokazuju da potrebe za prevođenjem i prevoditeljima u Europi stalno rastu. Studenti jezika trebali bi na to biti spremni! Natjecanje Juvenes Translatores podiže svijest o važnosti prevoditeljskih vještina i potrebe da se u okviru učenja stranih jezika prevođenje ponovno ocijeni kao sredstvo „posredovanja” između jezika.

... kao pomoć učiteljima i učenicima ...

Neke škole organiziraju vlastita testiranja za predodabir kako bi na natjecanje poslale najbolje učenike, ali i uključile više učenika, uz onih 5 koji su službeno odabrani za natjecanje. Takve bi inicijative mogle prerasti u slavlje u čast prevođenja i jezikau školi, a obuhvaćaju učitelje i učenike iz različitih razreda.

... te radi promicanja zajedničkih aktivnosti sa školama u inozemstvu

Natjecanje Juvenes Translatores pokazalo se i kao odskočna daska za druge vrste pothvata koje uključuju jezike i kulturu. Neke škole koje su u njemu sudjelovale pokrenule su, na primjer, učeničke i studentske razmjene.

Još jedna mogućnost koja bi mogla zanimati vašu školu je eTwinning.

I naposljetku zašto ne posjetite našu Facebook stranicu? Može vam pomoći da budete u toku s najnovijim informacijama o natjecanju i podijelite ideje s drugim sudionicima.