A honlapról

Az európai vámunió idén ünnepli létrejöttének 40. évfordulóját. A Közösség hat alapító tagállama (Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország) között 1968. július 1-jén megszűntek a kvóták és a vámfizetési kötelezettségek, és közös külső vámtarifa lépett életbe. Óriási előrelépést jelentett ez a négy szabadságelv megvalósítása – a termékek, szolgáltatások, személyek és tőke szabad mozgásának biztosítása – felé vezető úton.

Honlapunk célja, hogy bemutassa azokat a legfontosabb feladatokat, amelyeket a vámhatóságok az EU külső határain végeznek. Célirányos ellenőrzések révén a vámőrségek felveszik a küzdelmet a termékhamisítás ellen, és azon fáradoznak, hogy meggátolják a nem biztonságos játékok, valamint a kábítószergyártáshoz használt anyagok kereskedelmét. A vámuniónak köszönhetően határátlépéskor egyre kevesebb körülményes formalitáson kell átesnünk, a vámeljárások egyre gyorsabbak és olcsóbbak, és mindeközben növekszik a nemzetközi kereskedelem biztonsága. A közös uniós vámpolitika jelentősége vitathatatlan: hatására versenyképesebbé válnak az európai vállalkozások, egyre több munkahely jön létre, és a munkafeltételek terén is folyamatos javulás tapasztalható.

Honlapunk ezenfelül részletesen tájékoztat a vámhatóságok múltbeli és jelenlegi szerepéről, valamint a jövőben rájuk váró feladatokról. Bemutatja a vámpolitikai célok érdekében tett lépéseket, például a kábítószer-előállításhoz használt anyagok kereskedelme és a hamisítás ellen folytatott küzdelmet. A látogatók a webhelyen utazással kapcsolatos hasznos információkat is olvashatnak, fényképgalériánk segítségével pedig megismerkedhetnek a vámhatósági munka különböző vonatkozásaival. A honlapon számos olyan linket is összegyűjtöttünk, amelyek segítségével további tájékoztatást tartalmazó oldalakra lehet eljutni.

A webfelület jobb felső sarkában található a nyelvválasztást lehetővé tévő legördülő menüsor. Az elérhető nyelvi változatok választéka a tartalom jellege, a célközönség, valamint az adott oldal fordítására rendelkezésre álló munkaerő, illetve pénzforrások közötti egyensúly gondos mérlegelésének az eredménye.

A honlap teljes tartalmára felelősségi nyilatkozat, szerzői jogvédelmi nyilatkozat és a személyes adatok védelmére irányuló szabályok vonatkoznak. Bővebben.

Reméljük, hogy olvasóink érdeklődve böngészik majd a vámhatóságok szerteágazó feladatait bemutató weboldalakat. Kérdéseiket, észrevételeiket örömmel fogadjuk.

European Commission (Európai Bizottság)
Taxation and Customs Union Directorate General (Adóügyi és Vámuniós Főigazgatóság)
Rue de la Loi/Wetstraat 200
B-1049 Brussels